[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ombudsmanul pentru drepturile copilului: Folosirea imaginii copilului în scopuri electorale este strict interzisă
6 Octombrie

Folosirea copiilor în campaniile electorale este strict interzisă de legislație și standardele internaționale privind drepturile copilului. Despre această comunică Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, transmite CURENTUL.

În cadrul unui briefing, avocatul poporului a menționat că legislația R. Moldova nu prevede norme de sancționare demnitarilor, actorilor politici și candidaților care folosesc imaginea copiilor în scopuri electorale.

„Vom propune modificări la legislație, completări la Legea electorală, contravențională și penală pentru a atrage la răspundere pe cei care nu respectă legea și standardele internaționale ce interzic folosirea copiilor în scopuri electorale”, a spus Maia Bănărescu.

De asemenea, avocatul a informat despre lansarea unei campanii „STOP utilizării imaginii copiilor în scopuri electorale”.

„Vom monitoriza folosirea imaginii copilului, vom analiza materialele obținute, la final vom întocmi un raport și vom include și prevederile de modificare a legii. Chemăm concurenții electorali la corectitudine”, a mai spus Maia Bănărescu.

Juristul Dumitru Darea a spus că, copilul nu trebuie să fie un subiect pasiv al drepturilor și obligațiilor sale, iar oricare limitare trebuie făcută în strictă concordanță cu legea.

„Nu spunem că – copiii trebuie limitați de la tematică electorală. Ei pot participa la dezbaterile electorale, pot pune întrebări, se pot afilia unor mișcări pe care le simpatizează sau unui candidat. Obligația care relevă interzicerea unor aspecte le revin deținătorilor de obligațiuni – persoanele mature implicate în procesul decizional”, a spus juristul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților