[ X ]
Oleg Țurcan: Dacă ne dorim cu adevărat să avem o economie dezvoltată, atunci un prim pas în această direcţie trebuie să fie schimbarea atitudinii faţă de producătorii autohtoni
4 Aprilie

Oleg Ţurcan, om de afaceri, filantrop, afirmă că, dacă ne dorim cu adevărat să avem o economie dezvoltată, atunci un prim pas în această direcţie trebuie să fie schimbarea atitudinii faţă de producătorii autohtoni, informează CURENTUL. 

În cadrul unui interviu pentru Curentul.md, el a spus că formele de suport din partea statului pentru producătorii autohtoni pot fi diferite şi aici chiar nu e cazul să inventăm bicicleta.

„Trebuie doar să fie studiată experienţa altor ţări şi de preluat cele mai bune practici. Şi, apropo, este o mare confuzie atunci când se consideră că statul poate ajuta producătorii autohtoni doar financiar. Da, suportul financiar este important, mai ales când e vorba de subvenţii sau de asigurarea accesului la mijloace financiare în condiţii avantajoase. Însă, nu trebuie să examinăm lucrurile doar din acest punct de vedere, pentru că apare veşnicul argument „Nu sunt bani” şi atunci totul este pus pe pauză, ca să nu zic – stopat în general. Suportul din partea statului se poate manifesta diferit. Unele ţări, pentru a-şi proteja piaţa internă, introduc aşa-numitele măsuri de salvgardare. Alte state aleg pur şi simplu politica de a nu discrimina producătorii autohtoni, creând reguli de joc care-i dezavantajează în raport cu importatorii. Acest aspect este extrem de important, mai ales pentru ţări ca Moldova unde producătorii sunt limitaţi în posibilităţi şi nu pot face faţă concurenţei cu marii giganţi internaţionali”, a explicat filantropul.

De asemenea – a menționat el – suportul statului se poate manifesta prin proiecte, informări, prin finanţarea lucrărilor de reabilitare sau de construcţie a reţelelor de irigare, care în perioada sovietică acopereau o bună parte din suprafeţele agricole din republică. Dacă acest lucru ar fi făcut, ar dispărea multe probleme şi speculaţii la tema secetei, schimbatul de culturi agricole etc. De asemenea, aceasta ar permite reorientarea fermierilor spre culturi tehnice, care ar oferi venituri mai mari decât cerealele tradiţionale.

Deci – a concluzionat Oleg Țurcan – suportul statului nu se manifestă doar prin mijloace financiare alocate sau prin taxe de protecţie aplicate – el se poate manifesta şi prin înţelegere şi atitudine corectă. „Dar pentru aceasta trebuie să existe viziune şi voinţă şi, evident, să fie conştientizat faptul că suportul acordat producătorilor locali nu e suport acordat cuiva anume, ci însuşi statului. Cu cât mai puternici vor fi producătorii autohtoni, cu atât mai puternic va fi statul”, a conchis omul de afaceri.

Inapoi la arhiva noutaților