[ X ]
Octavian Calmîc: „Moldova astăzi are avantajul unei proximități geografice atât cu piețele din vest, cât și cele din est”
15 Mai

Poziționată între Uniunea Europeană și CSI, Republica Moldova are avantajul unei proximități geografice atât cu piețele vestice, cât și cele din est și poate asigura comunicarea și legătura dintre acestea. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul ”Belt and Road Forum for International Cooperation”, care se desfășoară în capitala Chinei, orașul Beijing, transmite CURENTUL.

În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat Guvernul Republicii Moldova este unul pro-business și susține o economie deschisă, bazată pe princiăiile concurenței și liberii circulații a mărfurilor, iar pentru atingerea acestor obiective au fost semnate acorduri comerciale bilaterale și multilaterale, inclusiv Acordul privind Zona Liberă a Comerțului în cadrul CSI, Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA), Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și Acordul de Comerț Liber cu Turcia.

Referindu-se la relațiile bilaterale cu Republica Populară Chineză, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că pentru a facilita comerțul și a oferi cetățenilor accesul la o piață diversă de produse, guvernele celor două țări au inițiat discuții privind semnarea unui acord de liber schimb, care este, de asemenea, o componentă importantă a agendei Regulamentului de lucru al comitetului de cooperare.

În discursul său, vicepremierul Octavian Calmîc a mai menționat că Guvernul Republicii Moldova a adoptat o decizie privind simplificarea regimului de vize pentru cetățenii chinezi.

Pe parcursul anului 2016, relațiile comerciale dintre Republica Moldova și China au avut o dinamică pozitivă și au crescut cu circa 9%, ajungând la peste 400 milioane USD, cu o creștere semnificativă a exporturilor (+ 69%) și a importurilor (+ 7%). În primele două luni ale acestui an, importurile și exporturile continuă să crească și să mențină tendința de expansiune. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2017, volumul comerțului a crescut cu 33%, exporturile au înregistrat o creștere de 15% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților