ANSA a distrus 10.720 kg de margarină de masă pentru torturi.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că lotul a fost eliminat după ce s-a depistat că suma dintre 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esteri ai acizilor grași de 3-MCPD depășea nivelurile maxime admise de legislație (depistat: 6.900 + 1.700 µg/kg, admis: 2.500 µg/kg).
Lotul de margarină neconform a fost plasat sub reținere oficială și procesat într-o fabrică de prelucrare a uleiurilor uzate, sub supravegherea inspectorilor ANSA, astfel încât să nu mai poată fi utilizat în scop alimentar.
3-MCPD și esterii săi se formează în principal în timpul rafinării uleiurilor și grăsimilor vegetale la temperaturi ridicate.
Grăsimile vegetale, inclusiv margarina, care depășesc limitele admise pentru 3-MCPD, nu pot fi utilizate în calitate de ingrediente alimentare și nu pot fi amestecate cu alte uleiuri care respectă normele. Operatorii pot folosi grăsimi vegetale doar dacă acestea respectă limitele maxime de contaminanți stabilite de legislația alimentară.
ANSA monitorizează și supraveghează anual peste 10.000 de probe pentru a preveni orice risc pentru siguranța alimentară. În cazul produselor neconforme, agenția inițiază controale inopinate și aplică toate măsurile necesare pentru a împiedica introducerea acestora pe piață.
ANSA reafirmă angajamentul de a proteja sănătatea consumatorilor. Orice lot de produse agroalimentare care prezintă risc sau nu respectă standardele de calitate și etichetare va fi reținut și scos imediat din circuitul comercial. Agenții economici sunt îndemnați să acționeze responsabil la importul de produse.