Directorul general adjunct al AGEPI, Natalia Mogol, menționează că, pe termen scurt, dar și mediu, Agenția are câteva obiective în vederea avansării în domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală, transmite CURENTUL.
„Pe termen scurt, ne dorim să revigorăm activitatea Observatorului de respectare a drepturilor de proprietate intelectuală. Pentru că, au fost multe schimbări la autorităţile implicate în activitatea Observatorului şi cumva, autorităţile nu resimt domeniul acesta ca fiind unul prioritar, din cauza aceasta activitatea Observatorului s-a rezumat la elaborarea unor rapoarte cu privire la situaţia în ţară. Ceea ce ne dorim acum este să amplificăm un pic conlucrarea aceasta inter-instituţională, să-i aducem un nou suflu şi să ne axăm nu doar pe constatarea unor fapte, dar poate şi pe preîntâmpinare, pe educaţie, pe alte acţiuni care ar putea să îmbunătăţească situaţia în ţara noastră la capitolul repectării drepturilor de proprietate intelectuală.
Un al doilea obiectiv pe termen scurt este revizuirea sistemului de protecţie a indicaţiilor geografice, pentru că sistemul este unul foarte benefic pentru ţara noastră, dar este absolut nevalorificat. În domeniul ăsta ne dorim o intensificare a activităţii, am făcut primii paşi, am apelat la toate autorităţile implicate pentru crearea unui grup de lucru care să analizeze carențele sistemului și să identifice soluțiile. În acest grup de lucru am invitat nu doar autorități publici, ci și toate persoanele juridice potenţial interesate, pentru că, foarte des, ne prindem la gândul că noi, în oficiu, vedem cumva o parte a situaţiei, iar agenţii economici, uneori pot să vină cu idei foarte bune, pragmatice și realistice la care noi nici nu ne gandim. Ne dorim din septembrie să începem să lucrăm asupra acestui subiect, pentru ca să asigurăm un dinamism pe această dimensiune”, spune Natalia Mogol, într-un interviu pentru curentul.md.
Totodată, Mogol, a mai spus, că vor dezvolta platforma eLearning. „Planificăm dezoltarea platformei eLearning, o platformă de studiere online a proprietăţii intelectuale, pe care avem deja încărcat un curs care ţine de protecția proprietății intelectuale în RM. Cursul este susţinut de cei mai buni specialişti în domeniu, accesul fiind gratuit. Planificăm nu doar promovarea, dar şi dezvoltarea cursului și adăugarea unor cursuri noi. Ar mai fi multe, dar mă opresc aici” a conchis ea.
Cristina Tomac