[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oazu Nantoi: „Plăcuțele neutre la automobilele transnistrene este o cedare care prin nimic nu ne apropie de rezolvarea politică a conflictului transnistrean”
28 Aprilie

Analistul politic, Oazu Nantoi, este de părere că înțelegerile încheiate între Chișinău și Tiraspol, admiterea mașinilor transnistrene și accesul liber pentru pământurile fermierilor, nu vor apropia malurile Nistrului de rezolvarea conflictului transnistrean, informează CURENTUL.

Analistul tratează cu scepticism situația, retrospectând înțelegerile încheiate în trecut: „Pe 20 noiembrie anul trecut a fost deschis cu mare tam-tam podul de la Gura Bâcului. Și ce? Tam-tam a fost, dar nimeni nu poate trece acest pod din cauza faptului că regimul din stânga Nistrului nu are de gând să permită cetățenilor Republicii Moldova să circule liber. Pe 25 noiembrie, la Bender, au fost semnate acele 4 protocoale. Și ce vedem noi? Foarte repede compania „Internestrcom”, în condiții absolut obscure a obținut niște cedări din partea Guvernării de la Chișinău, pe când fermierii moldoveni au trebuit să aștepte, sincer vorbind, până în primăvara anului 2019”, a conchis Oazu Nantoi.

Concomitent, Nantoi a calificat acțiunile Guvernului de la Chișinău drept niște favoruri, lipsite de orice justificare: „Ce ține de plăcuțele neutre la automobilele transnistrene, este o cedare, care prin nimic nu ne apropie de rezolvarea politică a acestui conflict, absolut nejustificată. La 3 martie 2006, când a început să funcționeze EUBAM, toți agenții economici din stânga Nistrului s-au înregistrat frumușel după aceea la Camera de Înregistrări, și au început să se prezinte în afara Moldovei în calitate de agenți economici loiali Republicii Moldova. După obținerea regimului liberalizat de vize, cei din stânga Nistrului au obținut buletine de identitate și pașapoarte pentru a putea călători peste hotare. Prin urmare apare întrebarea: dacă la combinatul metalurgic de la Râbnița peste 300 de automobile fac bani, fiind înregistrate pe malul drept al Nistrului, de ce trebuie să se meargă pe o linie super sofisticată în cazul unor cutii de metal cu patru roți?”, a declarat Nantoi.

Mai mult decât atât, Oazu Nantoi crede că înțelegerile încheiate între Chișinău și Tiraspol sunt o chestiune de business.

„Nu înțeleg de ce a fost semnat acest document și de ce Republica Moldova a purces la aceste cedări nejustificate. Care este scopul real? Noi nu știm și Guvernarea nu ne va răspunde. E bătaie de joc! Nici un deputat al Republicii Moldova nu poate păși pe malul stâng. Sunt profund convins, conflictul transnistrean poate fi soluționat, și la fel sunt de convins că Guvernarea noastră coruptă și lașă doar mimează preocuparea de această problemă, făcând business comun împreună cu cei de la Tiraspol și nu numai”, a declarat Oazu Nantoi.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților