[ X ]
O nouă viziune privind casele tradiționale și simbolurile cioplite în piatră la Orheiul Vechi – expusă în cadrul unei expoziții
15 Mai

„Interfețe culturale la Orheiul Vechi” este tema unei Expoziții care va fi deschisă oficial la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală sâmbătă, 18 mai, transmite CURENTUL.

„Interferențe culturale la Orheiul Vechi” este un eveniment cultural ce prezintă o viziune nouă privind casele tradiționale și simbolurile cioplite în piatră la Orheiul Vechi. Expoziția prezintă piese de patrimoniu alăturate lucrărilor artistului plastic Eudochia Robu. Orheiul Vechi este un leagăn al mai multor civilizații rurale străvechi, ce a dat culturii române un stil inconfundabil în arhitectură.

„Vă invităm să admirați o lume rurală misterioasă, plină de sacru și profan, ce păstrează ca prin minune, în lumea zbuciumată a modernității, tradiția arhitecturii vernaculare în piatră. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi poate fi descoperită printr-o viziune comună a specialiștilor etnografi, muzeografi și artistului plastic – Eudochia Robu”, menționează administrația Muzeului.

Colaboratorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală au colecționat și cercetat mărturiile civilizației în piatră de la Orheiul Vechi și prezintă în această expoziție: capiteluri, fragmente ale stâlpilor de poartă, hogeacuri pentru acoperișurile caselor, porțiuni ale coloanelor de casă în torsadă etc., împreună cu motive de pe coloanele sculptate în piatră. În afară de patrimoniul expus sunt prezentate și fotografii, schițe ale caselor și gospodăriilor țărănești din localitățile de răspândire a tradiției arhitecturii vernaculare în piatră din Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi. Documentele au fost prezentate de cercetătorii științifici, protoiereul mitrofor Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor, Varvara Buzilă, dr., Ana Ieșeanu, Aliona Călimanu, muzeografi și arhitecți de la Muzeul Satului, filială a MNEIN.

„Suntem convinși că frumusețea și diversitatea elementelor arhitecturale, cu un colorit cromatic deosebit, realizate de gospodari și gospodine, meșteri populari anonimi, la interferența secolelor XIX și XX, se regăsește în viziunea plastică a pictoriței într-o manieră modernă. Forța creației Eudochiei Robu, aidoma altor artiști, este amplificată de spațiul vechi orheian, modelat de ape, înmiresmat de vânt, cerul plutitor, de asemenea modelat de prezența pietrei și lemnului, lutului … toate lucrate de om, scăldate în lumina soarelui benefic. Picturile Eudochiei Robu conțin aceleași case tradiționale de la Orheiul vechi prezente în expoziție prin schițe și fotografii. Lucrările artistei păstrează „liniștea și culorile filtrate” ale arhitecturii populare, în opinia jurnalistei Antoninei Sârbu. Expoziția este o pledoarie pentru neuitare și salvare a arhitecturii rurale de la Orheiul Vechi”, se mai spune într-un comunicat de presă.

Expoziția este organizată în contextul nominalizării Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și face parte din programul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor – 2019. Va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii august curent.

Cristina Parfeni

program noaptea muzeelor 2019

Inapoi la arhiva noutaților