[ X ]
[ X ]
[ X ]
Numărul polițiștilor de frontieră în punctele de trecere a fost suplimentat
23 Decembrie

În perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii de frontieră din cele cinci Direcții regionale, SPF Aeroportul Internațional Chișinău, dar și din unele structuri responsabile de supravegherea și trecerea frontierei de stat, individual sau în comun cu funcționarii vamali vor activa la capacitate maximă, indiferent de situație, transmite CURENTUL.

În cadrul mai multor întâlniri de lucru, organizate pe interior, dar și cu reprezentanți ai altor entități, s-au propus un șir de inițiative ce au drept scop planificarea eficientă a programului de lucru în perioada de referință, fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei, cât și asigurarea ordinii și liniștei la hotarele țării.

Toate activitățile de frontieră vor fi monitorizate 24/24, iar în cazul unei schimbări de situație grupe de suport sunt pregătite să intervină, în mod operativ și corect. În acest sens, o parte din efectivul Direcției regionale Centru, dar și din sectoarele adiacente celor mai vulnerabile structuri de frontieră, vor completa necesarul de resurse umane, spre exemplu pentru: Leușeni, Sculeni, Criva, Aeroportul Internațional Chișinău, Palanca și Tudora. Totodată, până la ziua de astăzi s-a suplimentat numărul în PTF-uri după cum urmează:

PTF Otaci – 2 persoane;

PTF Costești – 2 persoane;

PTF Criva – 2 persoane;

PTF Tudora – 2 persoane;

PTF Sculeni – 2 persoane;

PTF Leușeni – 3 persoane și alte 3 persoane din cadrul Direcției Regionale Vest;

PTF Giurgiulești-2 – 2 persoane;

PTF Cahul – 2 persoane.

Conform unei analize a datelor statistice din anii trecuți, cele mai aglomerate perioade sunt cinci zile din ajunul și după sărbători – Crăciunul și Revelionul, iar orele cu densitate a călătorilor în trafic sunt dimineața (06:00 – 10:00), după masă (15:00 – 18:00) și seara târziu (20:00 – 23:00). Durata medie de procesare a documentelor la locul de muncă a unui polițist de frontieră, în conformitate cu normativele stabilite, constituie 20 de mijloace de transport pentru o oră. Totodată, reieșind din datele statistice deținute, capacitatea maximă de procesare este aproximativ de 40 de mașini (cu 3 persoane) într-o oră. (Calcule aproximative: PTF Sculeni, la data de 20.12.2019, în perioada orelor 15.00-16.00 la trei locuri de muncă au fost procesate datele a 372 de persoane).

Factorii ce ar influența creșterea fluxului la frontiera moldo-română sunt grevele transportatorilor aerieni din statele europene și condițiile climaterice nefavorabile, atestate în ultima perioadă pe Aeroportul Internațional Chișinău. Un alt factor ține de alegerea de către cetățenii moldoveni, aflați peste hotare, a rutelor aeriene până în orașele din România și traversarea pe cale terestră în Republica Moldova.

În zilele de weekend an curent frontiera Republicii Moldova a fost traversată de 145 362 de ori, un număr mai mare fiind înregistrat pe sensul de intrare în țară – 84 745 de treceri persoane. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut traversările sunt în creștere cu peste 20%, iar față de acum doi ani – circa 29%. Cel mai solicitat punct de trecere a frontierei rămâne a fi Leușeni, în ultimele două zile au fost consemnate 29 309 traversări persoane și 7 887 treceri de mijloace de transport. De menționat că pe parcursul zilelor trecute a fost un flux majorat și continuu de călători în mai multe puncte de trecere, situate la hotar cu România, fapt ce a motivat la lucru în regim intensiv.

Cifrele privind traversările frontierei de sărbători denotă o creștere semnificativă în fiecare an. Astfel, în perioada 20 – 31 decembrie 2018 s-a semnalat 645 206 de traversări persoane, dintre acestea, aproximativ 362.595 de treceri au fost pe sensul de intrare în ţară (202.760 treceri cetăţeni moldoveni şi 159.835 – cetăţeni străini). În următoarele 10 zile se prognozează un aflux de călători și o majorare a numărului de călători, ținând cont că în România este preconizată și o minivacanță de Crăciun și Revelion.

În vederea degajării circulației transfrontaliere, recomandăm călătorilor să aleagă pentru traversarea frontierei și alte puncte de trecere din proximitatea celor mai solicitate, spre ex.: pe linia PTF Leușeni de ales PTF Cahul sau PTF Costești, pe linia PTF comun Criva să fie PTF comun Larga sau PTF comun Briceni, în proxima PTF Otaci este PTF Ocnița, în direcția PTF Mirnoe este PTF Vulcănești, iar mai aproape de PTF Giurgiulești-Reni este PTF Cișmichioi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților