[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noutate bună pentru viticultori. Exportul de struguri moldovenești în creștere!
30 Iunie

În timp ce nucicultorii îşi pun mâinile în cap, producătorii de struguri se bucură de condiţiile aproape ideale ale vremii. Temperaturile înalte şi seceta fac bine la plantaţiile de viţă-de-vie, aşa că mulţi dintre ei se gândesc cum să mai mărească exportul. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Moldova, Gheorghe Gaberi a relatat pentru CURENTUL despre tendinţa de creştere a recoltei şi a exportului de struguri de masă de la noi din ţară.

„Timpul de afară este foarte prielnic. Aşteptăm să avem o recoltă la fel de bună ca şi anul trecut, sau poate şi mai bună. Temperaturile înalte din ultima vreme chiar sunt binevenite pentru viţa-de-vie ”, a declarat Gheorghe Gaberi.

Producătorii manifestă speranţe de bun augur şi în privinţa exportului de struguri de masă din Moldova. În ultimii ani, tendinţa este una de creştere. Dacă în 2016 Moldova exporta în jur de 60 000 de tone de struguri de masă, iar în 2017 – 80 000 de tone, atunci anul acesta ţara noastră are toate şansele să ducă în străinătate peste 100 000 de tone de struguri.

„Cele mai solicitate sunt strugurii cu bob negru. Noi exportăm în 18 ţări. Lideri sunt Europa şi Rusia. Anul trecut am exportat în jur de 25 000 de tone în Rusia şi aproape 20 000 de tone în Europa. Anul acesta se vor majora exporturile şi spre Europa şi spre ţările Arabe”, a comunicat Gheorghe Gaberi.

Preţul de export pentru un kg de struguri de masă variază între 70 de cenţi şi un euro.  Anul trecut, Republica Moldova a solicitat Uniunii Europene să majoreze cota de import pentru strugurii proaspeți din Moldova până la 25 000 tone.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților