[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noi împuterniciri pentru Inspectoratul Social de Stat
7 Decembrie

A fost instituit Inspectoratul Social de Stat (în prezent, Inspecția socială) – instituție care va face regulă în domeniul ajutoarelor și serviciilor sociale, transmite CURENTUL.

Potrivit autorului inițiativei, deputatul PAS, Dorian Istratii, Inspectoratul Social de Stat va avea noi împuterniciri: de a constata contravenții, de a întocmi procese-verbale și de a aplica sancțiuni contravenționale.

În anul 2020, din suma verificată de peste 8 milioane, valoarea plăților acordate ilegal beneficiarilor de Ajutor Social și Ajutor pentru perioada rece a anului a constituit peste 2 milioane de lei.

Câteva exemple de plăți acordate ilegal sau plăți neacordate:

1.Declararea eronată a statutului ocupațional a dus la încălcarea prevederilor Legii cu privire la ajutorul social, fiind stabilit eronat dreptul la ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului, ceea ce a dus la acordarea nejustificată a prestațiilor sociale în mărime totală de 8911 lei.

2. Inspecţia Socială a constatat că, certificatul privind deținerea terenurilor agricole eliberate de către APL conține date eronate. Eliberarea de către APL a certificatului cu date eronate a dus la calcularea incorectă a venitului global mediu lunar al familiei şi la neacordarea ajutorului social în mărime de 7890 lei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților