[ X ]
[ X ]
[ X ]
Nici un lac din municipiul Chișinău nu e bun pentru scăldat! Ce riști să înhați dacă nu vei ține cont de aceasta
31 Mai

Specialiștii de la Centrul Municipal de Sănătate Publică interzic scăldatul în bazinele acvatice în zonele de agrement din capitală. Potrivit unei cercetări efectuate zilele acestea, calitatea apelor și a nisipului pe plaje nu corespund normelor sanitaro-epidemologice, informează CURENTUL.

Conform rezultatelor investigaţiilor de laborator, calitatea apei din lacurile „Rîşcani”, „La Izvor”, „Valea Trandafirilor”, „Valea Morilor”, „Vatra” şi r. Nistru nu corespund prevederilor legale după componenții chimici. Mai mult decât atât, într-un comunicat afișat pe site-ul Centrului de Sănătate Publică se spune că bazinele acvatice nu sunt curăţate de nămol şi deşeuri vegetale, staţiile de salvare nu au fost reparate şi trusele medicale pentru sezonul estival nu au fost reînoite, dispun de o cantitate mică de medicamente. WC-urile publice din zonele de agrement „Valea Trandafirilor”, „La Izvor”, „Rîşcani”, „Valea Morilor”, deservite de Regia „Autosalubritate” nu sunt asigurate cu apă curgătoare, ceea ce nu permite deriticarea şi dezinfecţia lor, cât şi respectarea igienei personale de către vizitatori.

Contactată de reporterul nostru, Galina Leahu, șefa-adjunct a Întreprinderii Municipale Spații Verzi a declarat că toate neregulile ce țin de amenajarea plajelor în zonele de agrement vor fi reglate până la începutul sezonului estival. Iar cât privește scăldatul, funcționara a reamintit că lacurile din parcurile municipal sunt decorative și nu sunt pentru înot.

„Chișinăuienii pot să facă plajă și băi solare. Pe plaje sunt amenajate dușuri contactate la rețeaua de apă, verificată de Apă-Canal. Pentru a preveni răspândirea oulelor de helminți, în fiecare dimineață nisipul de pe plaje este afânat”, a declarat Galina Leahu.

Concomitent, Leahu a venit și cu un apel către chișinăueni, să păstreze curățenia și să nu lase resturi de mâncare sau dijecțiile de animale pe plajă.

Sezonul estival începe oficial la 1 iunie.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților