Direcția teritorială pentru siguranța Alimentelor Cahul de comun cu Direcția agricolă raională și cu Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură a organizat un seminar, la care au participat 81 de reprezentanți ai autorității publice locale (din 38 de primării) și agenți economici din această zonă, transmite CURENTUL.
În cadrul seminarului s-a discutat despre cerințele generale ale înregistrării ca operator în cadrul ANSA a agenților economici. Drept materiale de referinţă au servit:
Legea nr. 228 din 23.09.2010 cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară,
Legea Nr. 119 din 22.06.2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi,
Ordinul ANSA nr 120 din 03.04.2017 Cu privire la implementarea Sistemului Informațional Automatizat„Managementul eliberării certificatelor fitosanitare”.
Scopul seminarului a fost cel de stabilire și aplicare unică a procesului de înregistrare a operatorilor: producători; depozite colective; centre de expediere ; importatori și exportatori de produse vegetale sau de alte bunuri supuse regimului de carantină fitosanitară , a producătorilor de semințe și de material săditor, utilizatorii de produse de uz fitosanitar si a fertilizanți.
Conform temei enunțate, au fost abordate și aspectele legate de implementarea instrucțiunii privind:
Reglementarea și controlul materialului de înmulțire și plantare: pomicol, viticol , bacifer si semincer.
Monitoringul Fitosanitar cu privire la obiectele dăunătoare ale culturilor agricole și evidenta culturilor agricole în fazele de dezvoltare.
Reguli de securitate la utilizarea Produselor de uz fitosanitar și fertilizanți.
În scopul organizării eficiente a înregistrării operatorilor și soluționarea unor probleme identificate în timpul înregistrării au fost puse în discuție:
Actele necesare prezentării la înregistrarea operatorului;
Actele necesare prezentării pentru eliberarea certificatului de inofensivitate.
Cristina Pendea