Soluțiile pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în localități, dar și problemele curente din regiune au fost discutate, astăzi, la întâlnirea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu reprezentanții autorităților publice locale (APL) din raionul Călărași. Șefa Executivului a subliniat deschiderea Guvernului pentru un dialog eficient cu APL, accentuând determinarea de a continua acțiunile de susținere a populației și de a oferi servicii de calitate cetățenilor din întreaga țară, inclusiv cu implicarea primarilor.
„Sunteți zi de zi aproape de oamenii din localități, cunoașteți cel mai bine problemele lor și ce politici publice trebuie să implementăm pentru a le remedia. De fiecare dată, după vizitele mele în teritoriu, reușim destul de rapid să rezolvăm problemele cu adevărat acute. Vom depune și în continuare efort în acest sens, pentru că avem o responsabilitate comună – de a acționa rapid, împreună cu APL, la solicitările cetățenilor și de a gestiona eficient crizele care continuă să afecteze Republica Moldova”, a spus Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului s-a referit la situația energetică din țară și rezervele de gaze pe care le face Republica Moldova, subliniind că pregătirile pentru iarnă continuă, iar o prioritate a Executivului rămâne asigurarea cetățenilor cu gaze naturale, energie electrică, lemne, păcură, și cărbune la un preț cât mai avantajos. În acest sens, în Planul de acțiuni pentru aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023, au fost incluse măsuri ce țin de plafonarea prețului lemnului de foc, eficientizarea consumului și distribuției acestuia, precum și prevenirea tăierilor ilegale de pădure.
De asemenea, pentru a diminua impactul creșterii prețurilor, începând cu luna septembrie, vor fi implementate măsuri extraordinare, care nu sunt în calendarul obișnuit al creșterii salariilor și pensiilor. Astfel, urmează a fi majorate salariile bugetarilor, iar angajații din sectorul public, care au un salariu mai mic de 15.000 de lei, vor primi un ajutor unic de 3.000 de lei.
Compensațiile pentru reducerea vulnerabilității energetice urmează a fi anunțate în perioada apropiată, la mecanismul acestora lucrează în prezent echipa guvernamentală. În același timp, Executivul rămâne concentrat pe oferirea de suport agenților economici. În ultima perioadă, împreună cu Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) au fost lansate mai multe programe care vin să creeze condiții favorabile mediului de afaceri, printre care Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+2, care este o completare a programului anterior PARE 1+1, Programul de retehnologizare și eficiența energetică și Programul „Start pentru tineri”.
Totodată, prim-ministra s-a referit la Programul Național de Dezvoltare Locală „Satul European”, care permite localităților să acceseze fonduri necesare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii rurale. În raionul Călărași, primăriile au câștigat mai multe proiecte ce vizează construcția și extinderea rețelelor de apeduct, alimentarea cu apă a satului Răciula, elaborarea Planului Urbanistic General pentru comuna Onișcani și pentru satul Hoginești. În context, primarii au vorbit despre impedimentele în implementarea proiectelor locale, cum ar fi delimitarea terenurilor, erorile cadastrale, dar și costurile legate de pregătirea documentației tehnice. O altă problemă este numărul mare de câini vagabonzi pe străzile orașului, dar și dificultățile privind conectarea la rețeaua de internet a satelor mici îndepărtate.