[ X ]
[ X ]
[ X ]
Năstase: Știu cât de greu este să fii departe de ai tăi, știu ce e despărțirea. Dar mai știu că în această perioadă..
4 Aprilie

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase susține că, comunică zilnic cu mulți dintre cetățeni, cu lideri de asociații, cu oameni activi pe facebook și alte rețele de socializare, dar și cu cei care au ales o altă cale de comunicare cu țara și cu cei dragi rămași ACASĂ și, respectiv, cu cei din străinătate, informează CURENTUL.

Într-un live pe o rețea de socializare, Andrei Năstase a menționat că știe care sunt nevoile fiecărei categorii de moldoveni aflați ACASĂ, dar și ale celor din Diaspora.

„De aceea, am lansat și susținut mereu ideea unui consens politic și social național, venind în întâmpinarea decidenților cu propuneri, cu inițiative legislative de ordin economic, social, medical, bazate pe expertiza specialiștilor Platformei DA, dar și pe experiența și bunele practici din Coreea de Sud, din Germania, România, Israel sau din alte state europene. Am identificat sursele interne și externe de finanțare și am contribuit la sensibilizarea partenerilor noștri de dezvoltare în acest sens. Toată Platforma DA a fost mobilizată pentru un discret proces de caritate, de ajutorare a celor aflați în suferință. Am comunicat și propus guvernării disponibilitatea noastră de a face front comun împotriva urgiei pe nume COVID-19. Dovadă e și Declaraţia comună a mai multor partide de opoziție. Și nu am cerut nimic în schimb, de fiecare dată am solicitat guvernării să-i trateze pe toți cetățenii țării cu același respect, cu dragoste de oameni, fără vreo discriminare, iar diferențele să fie legate doar de soluțiile ce urmează a fi aplicate fiecărei categorii sau fiecărui cetăţean în parte, în funcție de problema, necazul, nevoia fiecăruia, indiferent unde se află, ACASĂ sau în străinătate. Toți, și guvernarea, și opoziția trebuie să înțeleagă că cei care și-au găsit împreună cu familiile lor un rost în altă parte a lumii, au un job și un minim financiar și locativ necesar, nu își doresc nimic mai mult decât sănătate pentru ei, pentru părinții lor și pentru rudele lor rămase acasă. Și, DA, bineînțeles, toți acești oameni își doresc din partea guvernării respect pentru ei și pentru ai lor de ACASĂ, grijă instituțională pentru toți, pentru absolut toți cetățenii țării, indiferent unde se află, pentru că toți au contribuit și contribuie la edificarea Republicii Moldova. În preajma celor mai importante sărbători creștine, pe care ne-am obișnuit să le celebrăm an de an alături de familie, de toți cei dragi, de părinți și de copii, marea majoritate a oamenilor noștri din Diasporă și de Acasă, sunt sigur, conștientizează că sărbătoarea Învierii Domnului în acest an ne va găsi pe toți în plină epidemie provocată de acest virus ucigaș, COVID 19. Toți cei cu care am comunicat și nu se află în dificultate în străinătate, au decis deja că vor rămâne acolo, că vor fi alături de cei dragi, dar de la distanță, prin rețelele de socializare, înțelegând că revenirea în țară, în sânul familiei, în comunitățile din care se trag, poate fi extrem de periculoasă atât pentru ei, cât și pentru apropiații lor”, a spus Năstase.

În context, el a făcut un apel repetat către toți conaționalii noștri. „Știu cât de greu este să fii departe de ai tăi, știu ce e despărțirea. Dar mai știu că în această perioadă, unica modalitate prin care ne putem exprima mai bine dragostea și afecțiunea față de cei dragi, fără a le pune în pericol viața și sănătatea, este să facem acum acest sacrificiu, pentru a putea mai târziu să fim din nou împreună, sănătoși și fericiți. Am discutat și cu mulți dintre cei care de nevoie, din cauza acestei nenorociri au ramas pe drumuri, fără locuri de muncă, fără bani și fără un acoperiș de-asupra capului. I-am ajutat cu tot ce ne-a stat în puteri, i-am pus în contact cu autoritățile și cu alți cetăţeni de ai noștri, la care am găsit multă înțelegere, deschidere și solidaritate. Dar nu e suficient. Aceşti oameni trebuie ajutați de statul noștri prin toate mijloacele posibile, diplomatice, administrative, economice, financiare să ajungă la casele lor, asigurându-se, bineînțeles, că nimeni nu va avea de suferit în urma acestui exercițiu important. Prieteni, Vă îndemn să înțelegeți cu toții că în aceste vremuri în care aproape toate țările se confruntă cu cea mai mare criză din ultimii 30 de ani, e de datoria noastră, suntem obligați să demonstrăm întregii lumi că suntem o națiune puternică, solidară și responsabilă”, a punctat el.

Andrei Năstase a mai spus că, conștientizăm cu toții necesitatea restricționării circulației și a majorității măsurilor dispuse de Comisia pentru Situații Excepționale, inclusiv cele de testare și plasare în carantină obligatorie a celor întorși din străinătate sau din focarele interne de Coronavirus și chiar insistăm pe rigurozitatea acestora și sancționarea aspră a celor care încălcă normele și pun în pericol sănătatea și viața semenilor lor.

„Conștientizăm cu toții importanța contribuției fiecărui cetățean la menținerea și dezvoltarea sistemului medical prin asigurare. Ceea ce e de neconceput pentru o țară civilizată e de ce Președintele și anturajul său, în loc să preia cele mai bune practici internaționale în domeniul repatrierii, în loc să conjuge eforturile diplomatice cu statele în care se află Diaspora noastră, ca aceasta să poată beneficia în continuare de toate drepturile și serviciile oferite de aceste state cetățenilor proprii, în loc să încurajeze forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei în misiunea acestora de a-i proteja pe cetățenii țării și de a asigura respectarea legilor și a ordinii de drept, în loc să comunice civilizat, să facă apel la solidaritatea tuturor cetățenilor noștri din Diasporă, să apeleze chiar la sprijinul lor de orice natură, Dodon a ales să-i atace direct sau prin interpuși pe toți laolaltă. Mă adresez vouă, celor care vă aflaţi în afara țării. Voi sunteți cei care ați înțeles mult mai bine decât alții că munca, proprietatea, respectul, drepturile și libertățile cetățenilor, legea și dreptatea sunt valorile pe care s-a construit lumea civilizată în ultimele sute de ani. Iar pentru că acest lucru s-a întâmplat, în țările în care vă aflați oamenii trăiesc mult mai bine decât se trăiește în Republica Moldova, au drepturi și înțeleg să respecte legea indiferent care le este numele, ocupația sau funcția în stat. Moldoveni, oriunde v-ați afla, Vă îndemn să luptăm în continuare pentru drepturile noastre constituționale. Vă îndemn să aveți curajul confruntării cu trista și cruda realitate care ne-a transformat pe foarte mulți dintre noi, cei de acasă, în niște umbre lipsite de speranța zilei de mâine, epuizați de minciună și nedreptate, împovărați de sărăcie și așteptând un miracol care parcă întârzie să vină. Oameni buni, de ACASĂ și din Diasporă, este de datoria mea să vă spun că ușor nu va fi deloc. Dimpotrivă. Dar, dragii mei prieteni, dacă vom fi uniți, solidari și ne vom dori să trăim în bună înțelegere unii cu ceilalți, vă asigur că Moldova ne va putea cuprinde pe toți, indiferent de limba pe care o vorbim, indiferent de locurile din care ne tragem sau ne vom întoarce. Prieteni, urmează săptămâni extrem de dificile, critice pentru sistemul nostru de sănătate, iar tot mai mulți semeni de ai noștri vor suferi consecințele infectării cu acest virus ucigaș, vor mai avea încă pierderi de vieți omenești. De aceea, trebuie să înțelegem că depinde foarte mult și de fiecare dintre noi să avem cât se poate de puține victime în perioada ce urmează!”, a precizat Năstase.

Liderul Platformei DA a mai spus că trebuie să respectăm cu strictețe toate măsurile impuse de specialiști, de medici, inclusiv măsurile de distanțare socială.

„Pentru că, repet, acum nu există nicio altă cale mai bună de a ne proteja pe noi, pe apropiații, pe semenii noștri, decât aceea de a respecta distanțarea socială și a rămâne în continuare acasă, de a limita la maxim ieșirile în spațiile publice, doar la cele de strictă și urgentă necesitate. Iar când mergem la farmacie, la cumpărături sau ne aflăm într-un alt spațiu public, vă rog să păstrăm distanța de cel puțin trei metri față de ceilalți! Să renunțăm la strângerea de mâini și îmbrățișări. Oricât de banal ar suna, dar pentru mai multă siguranță trebuie să ne spălăm pe mâini cât mai des! Autoritățile publice trebuie sprijinite cu tot ce putem în eforturile acestora pentru depășirea crizei. Dar e esențial să înțelegem că solidaritatea și unitatea cetățenilor, grija unuia față de altul ca într-o familie, implicarea fiecăruia dintre noi este chezășia reușitei noastre, a tuturor. Vă doresc tuturor multă sănătate și aveți încredere, împreună vom reuși”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților