[ X ]
[ X ]
[ X ]
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează un eveniment consacrat victimelor deportărilor din Basarabia
28 Noiembrie

De Ziua Națională a României, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală vor avea loc două manifestări consacrate destinului tragic al românilor dintre Prut și Nistru, după anexarea acestui teritoriu de către Uniunea Sovietică în 1940, transmite CURENTUL.

Evenimentul va avea loc la 1 decembrie.

La ora 13:30, în blocul expozițional, va fi proiectat filmul documentar „Expedițiile memoriei. Jurnal de bord. Siberia – Irkutsk”, producție a OWH Studio și TVR Iași. Autorii peliculei prezintă localități unde, în anul 1949, au fost deportați circa 6 mii de basarabeni, interviuri cu martorii tragicului eveniment și descendenții victimelor, precum și o istorie a comunității românești (moldovenești) din regiunea Irkutsk (Federația Rusă). Materialele documentare au fost colectate în cadrul proiectului de cercetare „Expedițiile memoriei 2016”, realizat de AO „Pro-Historia”, coordonator științific – Octavian Țâcu, doctor în istorie, conferențiar universitar.

La ora 15:00, va avea loc lansarea monografiei autoarei Viorica Olaru-Cemîrtan „Deportările din Basarabia 1940-1941, 1944-1956”. Lucrarea constituie un studiu amplu, realizat pe parcursul mai multor ani, asupra tuturor valurilor de deportări organizate de regimul sovietic în Basarabia. Autoarea și-a susținut teza de doctor în istorie, la același subiect, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La manifestare vor participa foști deportați, cercetători și personalități ale vieții publice de la noi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților