[ X ]
[ X ]
[ X ]
MSMPS informează asupra situației epidemiologice cu privire la infecția cu Coronavirusul de tip nou (20L9-nCoV), și a măsurilor de prevenire și control
24 Ianuarie

La 23 ianuarie, a avut loc conferința de presă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la ultimele date despre cazurile noi de coronavirus (2019-nCoV) și situația curentă în lume. OMS recomandă măsuri de precauție individuală și nu declară la această oră stare de urgență în sănătate publică și careva restricții de călătorie sau comerț.

În contextul acțiunilor de prevenire, dar și depistare precoce a 2019-nCoV, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a avut o întrevedere, la 23 ianuarie, cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, E.S. Zhang Yinghong.

În cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre măsurile de vigilență în răspândirea virusului, precum și măsurile de prevenire a apariției acestuia pentru a garanta sănătatea şi siguranţa cetățenilor Republicii Moldova.

Oficialul chinez s-a arătat deschis pentru a oferi tot suportul informativ necesar țării noastre despre evoluția răspândirii 2019-nCoV și pașii întreprinși de autoritățile Chineze. La întrevedere au mai participat reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică și ai Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Situaţia epidemiologică la nivel național privind infecția cu Coronavirusul de tip nou este monitorizată zilnic de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). În caz de suspecție sau depistare a cazurilor de boală infecțioasă, echipele specializate antiepidemice sunt gata să intervină operativ.

Laboratorul virusologic din cadrul ANSP dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A și B), și non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute.

Laboratorul își consolidează în continuare capacitățile de diagnostic în comun cu biroul de țară al OMS pentru inițierea colaborării cu laboratoarele de referință regionale cu posibilități de diagnostic a infecției cu Coronavirus nou. ANSP dispune de specialiști certificați la nivel internațional pentru asigurarea transportării materialului biologic, în caz de necesitate, într-un laborator de referință în scopul confirmării bolii.

Totodată, menționăm că în scopul prevenirii cazurilor de boală şi a complicaţiilor post-gripale în grupurile de populație cu risc sporit de îmbolnăvire, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a asigurat vaccinarea antigripală a 100 000 persoane în sezonul 2019-2020.

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;

spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;

evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;

călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților