[ X ]
[ X ]
[ X ]
Motivele și condițiile transferului pașnic de putere. Ce spun doi deputați
24 Iunie

Doi deputați din Parlamentul R. Moldova au spus, în cadrul unor dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN, care au fost motivele și condițiile transferului pașnic de putere, transmite CURENTUL.

La dezbateri au participat deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Cebotari și deputatul Blocului ACUM, Liviu Vovc.

„Procesul de trecere a fost pus în dificultate și s-a realizat datorită maturității politice din partea partidului de la guvernare. Cauza acestor dificultăți este un proces care a durat de mai mulți ani și a început în 2011. Antagonizarea s-a produs într-o luptă a două formațiuni politice, era vorba de relații personale a doi lideri de partid. PDM a rămas singurul partid politic-țintă. Evident că, cei din opoziție au căutat mijloace pentru a crește capitalul politic, a se face vizibili, s-au avântat într-un joc politic pentru putere. Societatea a fost puternic divizată, antagonizarea a fost regizată de oameni care nu sunt neapărat din R. Moldova. Acest proces de divizare a clasei politice a cunoscut diferite manifestații publice, proteste, acțiuni care se terminau cu anumite solicitări. Cei de la guvernare ascultau opoziția, chiar dacă acele condiționalități nu se realizau imediat”, a spus Vladimir Cebotari.

„Să ne amintim ce s-a întâmplat în 2015, după furtul miliardului. Cetățenii au ieșit în stradă și au cerut investigarea furtului miliardului, care așa și nu s-a produs. PDA a apărut din spiritul protestatar pentru că se înțelegea că nu există partide de opoziție pentru a veni la guvernare. PDM a divizat societatea pe criterii de etnie, limbă, credință, viziuni externe etc. Când vorbim de un transfer pașnic al puterii, spun că lucrul acesta nu avea să se întâmple dacă nu era inteligența Blocului ACUM și PSRM. Este bine că în această perioadă nu s-au admis vărsări de sânge sau persoane vătămate din societatea civilă”, a spus Liviu Vovc.

La dezbatere a fost invitat și un reprezentant al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, dar pe ultima sută de metri a refuzat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților