[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Moldsilva” are planuri mari în 2020: Crearea centrelor de creștere a materialul săditor și revenirea la agent constatator
15 Februarie

Temperaturile ridicate, perioadele îndelungate de secetă, lipsa de precipitații sunt doar unele din provocările cu care are de a face Agenția „Moldsilva”. Despre provocările Agenției au vorbit, într-un interviu pentru Almanah Politic 2019, Dumitru Cojocaru, Directorul Agenţiei „Moldsilva”, şi Nicolae Munteanu, inginer-şef silvic în cadrul Agenţiei.

cojocaru

„Schimbările climatice afectează fondul forestier, în special arboretele din sudul şi centrul Republicii Moldova – sunt uscări în masă. Vorbim de arbori de salcâm, de frasin, în cazul cărora temperaturile ridicate contribuie la dezvoltarea dăunătorilor şi în rezultat se reduc suprafeţe verzi imense. O provocare pentru noi este ca în sudul Moldovei să plantăm specii autohtone, mult mai adaptate la schimbările climatice. Ne propunem să plantăm specii care să crească într-un timp cât mai restrâns şi să nu fie dependente de volumul de precipitaţii pe care le avem în ultimii ani în sudul Republicii Moldova. Vorbim de aşa specii ca stejarul, sofora japoneză, glădiţa, sâmbovina etc.”, menționează conducerea „Moldsilva”.

Agenția planifică pentru 2020 crearea a 3-4 centre de creștere și introducere a materialului săditor.

„Un alt aspect ţine de trecerea la o nouă treaptă de creştere a materialului săditor, anume cel silvic şi decorativ. Avem elaborat un proiect ce prevede crearea a 3-4 centre de creştere şi introducere a materialului săditor, 3 centre zonale – nord, centru, sud. E elaborată şi prezentată spre promovare Legea privind comercializarea şi creşterea materialului săditor, ce se referă anume la delimitarea ţării pe zone de creştere şi de regenerare a speciilor, nu numai forestiere, dar şi pomicole. Aceste centre ne propunem să fie dotate cu echipamente, utilaje moderne de ultimă generaţie”, vorbesc cei doi în inteviu.

munteanu

Conducerea „Moldsilva” va încerca în acest an să revină la statutul de agent constatator.

„În 2017 Serviciul Silvic a pierdut statutul de agent constatator. Până atunci colegii aveau dreptul legal să întocmească procese verbale, contravenţionale, să recupereze prejudiciul cauzat fondului forestier. În 2020 vrem să revenim la statutul de agent constatator pentru a oferi pârghii legale serviciului silvic, de a contracara contravenţiile de mediu şi anume cele ce ţin de fondul forestier naţional, de păduri comunale, păduri private”.

De asemenea, o provocare este și inventarul forestier național.

„Acesta a fost lansat în 2019 şi rămâne ca, în comun cu FAU, să avansăm în continuare ca rezultat să fie generată o informaţie anuală privind resursele naturale ale Republicii Moldova”, mai menționează conducerea „Moldsilva”.

Interviul integral îl puteți citi aici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților