[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Moldovagaz” va construi stații pilot de alimentare cu gaze naturale comprimate pentru autobuzele și autospecialele din Capitală
30 Ianuarie

SA „Moldovagaz” își va extinde rețeaua stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate (GNC) din țară, urmând să lanseze construcția unor stații pilot pentru parcul de autobuze și autospeciale din municipiul Chișinău, transmite CURENTUL.

O înțelegere în acest sens a fost atinsă în cadrul întrevederii președintelui SA Moldovagaz, Vadim Ceban, cu primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban.

Părțile au convenit asupra semnării unui memorandum de înțelegere, înainte de începerea lucrărilor propriu-zise urmând a fi elaborat un studiu de fezabilitate. Compania fiică a SA „Moldovagaz”, SRL „Transautogaz” este gata să cofinanțeze costurile pentru elaborarea studiului, precum și să finanțeze lucrările de proiectare și construcție a stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate pe teritoriul ÎM „Parcul urban de autobuze” din strada Sarmizegetusa și în apropiere de Gara auto Sud-Vest.

Alimentarea cu gaze naturale a transportului public municipal va avea nu doar beneficii ecologice, ci și economice, prețul unui metru cub de gaze naturale comprimate fiind cu 42% mai mic decât al unui litru de motorină. Având în vedere că fiecare din cele 126 de autobuze municipale de transport public parcurge anual cca 56 de mii de kilometri și are un consum mediu de 37 de litri de motorină la 100 km, economiile vor fi semnificative.

În prezent, cca 44% din autobuzele municipale au o vârstă de peste 20 de ani, 38% – peste 15 ani și 18% peste 10 ani, fiind necesară înoirea flotei auto. În cadrul unui proiect pilot, urmează a fi procurate câteva autobuze și autospeciale pentru colectarea deșeurilor, dotate cu instalații de gaze naturale comprimate, pentru a testa eficiența lor.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, o cotă de cca 60% din carburanții consumați în Republica Moldova îi revine motorinei, 26% – benzinei, iar gazului petrolier lichefiat (GPL) și gazului natural comprimat (GNC) câte 11 și respectiv 3%.

Gazul natural comprimat este utilizat pe scară largă în multe ţări europene în rândul cărora se detaşează Italia, unde sunt în circulaţie aproximativ un milion de vehicule care utilizează acest tip de combustibil.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților