[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova va semna cu Lituania un Acord de colaborare în domeniul muncii, protecției sociale și familiei
13 Octombrie

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova și Ministerul Securității Sociale și Muncii al Republicii Lituania vor semna un Acord de cooperare, transmite CURENTUL.

Scopul Acordului este stabilirea și dezvoltarea relațiilor de cooperare în domeniul muncii, protecției sociale și familiei în vederea preluării experienţei Republicii Lituania în procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană, armonizarea legislaţiei naţionale cu cea comunitară, precum şi mobilizarea asistenţei tehnice şi financiare pentru implementarea politicilor naţionale.

La fel, documentul prevede crearea unui cadru legal pentru colaborarea bilaterală pe domeniile: politica salarială, securitatea și sănătatea muncii, asigurări sociale, protecția drepturilor copiilor și familiei și migrația de muncă.

Semnarea acestui Acord vine să implementeze prevederile Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin care se consideră prioritară dezvoltarea şi îmbunătăţirea cooperării cu ţările Uniunii Europene în domeniul protecţiei sociale, ocupării forței de muncă și protecției dreptului copilului.

Documentul se încheie pe o perioadă nedeterminată și va intra în vigoare la data recepționării de către Partea Lituaniană a notificării în scris, privind îndeplinirea de către Partea Moldovenească a procedurilor interne necesare intrării în vigoare a acestuia.

Totodată, la începutul fiecărui an calendaristic, părţile vor conveni asupra unui program anual de lucru, care să detalieze acţiunile specifice de colaborare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților