[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova îmbătrânește prea repede. Sistemul de pensii este gata să se prăbușeacă
12 Octombrie

„Republica Moldova nu este imună la tendințele generale de îmbătrânire care se atestă în Europa și Asia Centrală, iar acest lucru amenință cu prăbușirea sistemului de pensii. Statisticile sunt sumbre în condițiile în care până în anul 2020, din cauza tendințelor de îmbătrânire și a celor demografice se prognozează ca moldovenii să rămână fără pensii. Raportul dintre contribuabili și pensionari va fi de unu la unu. Este concluzia Corinei Gaibu și a lui Victor Ursu formulată la emisiunea ”60 de minute de realism economic”, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Victor Ursu, e nevoie să fie găsit un echilibru al sistemului bugetar-fiscal și social, deoarece pensia medie pentru limita de vârstă din Republica Moldova este cea mai mică din Europa şi acoperă doar 58-60% din minimul de existență. Doar 3-4% dintre moldoveni sunt asigurați cu cele necesare, restul sunt la limita sărăciei.

Potrivit Corinei Gaibu, fondurile private de pensii nu vor funcționa în Moldova pentru că sunt o serie de capcane care limitează activitatea lor. Pe de o parte este oferită posibilitatea ca 15% din venitul contribuabililor să fie scutit de impozite în cazul în care este vărsat într-un fond de pensii, dar acești bani sunt impozitați când sunt ridicați la vârsta de pensionare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților