[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova ar putea beneficia, din 1 ianuarie 2019, de un număr mai mare de autorizații pentru efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri
31 Mai

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a discutat cu secretarul general al Secretariatului Permanent a Comisiei Interguvernamentale TRACECA, Mircea Ciopraga, despre posibilitatea majorării cotei autorizațiilor TRACECA pentru efectuarea transportului rutier internațional. Chiril Gaburici a menționat că Republica Moldova a solicitat statelor membre TRACECA permisiunea de a adera la Acordul privind dezvoltarea transportului multimodal TRACECA, transmite CURENTUL.

Părțile au menționat că, pentru anii 2017 și 2018, cota Republicii Moldova a constituit 230 de autorizații. Pentru a spori eficacitatea sistemului de autorizare TRACECA pentru transportul rutier internațional, în cadrul celei de-a 13-a ședință a Comisiei interguvernamentale TRACECA, țările participante au recunoscut necesitatea majorării numărului autorizațiilor la circa 500 pentru fiecare țară. Comisia interguvernamentală TRACECA asigură efectuarea legăturilor de transport eficient și fiabile între Euro-Asia și promovează dezvoltarea dialogului regional în domeniul transporturilor. Coridorul TRACECA contribuie la dezvoltarea comerțului și economiei, iar fluxurile majore de trafic trec printr-un coridor format în Europa de Vest și Centrală, precum și în Asia Centrală și de Sud-Est.

Mircea Ciopraga a menționat faptul că Republica Moldova ar putea beneficia, din 1 ianuarie 2019, de un număr mai mare de autorizații pentru efectuarea transportului rutier internațional de mărfuri. De asemenea, a specificat că urmează să fie incluse modificările corespunzătoare în documentul tehnic „Autorizații Multilaterale TRACECA. Ghidul utilizatorului”, destinat operatorilor de transport. Totodată, secretarul general TRACECA, Mircea Ciopraga, l-a invitat pe ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, să participe la al treilea Forumul Investițional TRACECA, care va avea loc la București, în mai 2019, când România va deține președinția UE.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților