[ X ]
[ X ]
[ X ]
Modificări în legislația din R.Moldova: Concediu de îngrijire a copilului de 1,2 luni și indemnizație de 90% din salariu!
13 Mai

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova și Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, în cadrul unei conferințe de presă, au prezentat modificările propuse la legislația în domeniul muncii cu scopul de a asigura echilibrul între viața personală și cea profesională, informează CURENTUL.

„Ne propunem să facem patru schimbări în legislație pentru a asigura acest echilibru.

Extindem perioada în care tatăl poate să-și ia concediu – de la 56 de zile, cât e acum, până la 12 luni;

Oferim posibilitatea ca, concediul și indemnizația să fie partajate. Adică, dacă familia a decis că 2 ani din cei 3 ani de concediu și indemnizație vrea să fie luat de un soț, iar cealaltă de alt soț – acest lucru să fie posibil;

O nouă opțiune de valorificare a indemnizației. Astăzi dacă sunt două posibilități: dacă stai acasă 3 ani de zile, primești 30% indemnizație din salariul pentru ultimele 12 luni, iar dacă stai acasă 2,2 ani, atunci primești primul an 60%, iar al doilea an – 30%. Sunt multe persoane care și-ar dori o perioadă mai scurtă, astfel propunem să fie inclusă perioada de concediu de îngrijire a copilului de 1,2 ani, în care indemnizația să fie de 90% din salariul pe ultimele 12 luni;

Modificăm cadrul legal în ceea ce ține de munca mai flexibilă, încât să fie clar și pentru angajați și angajatori. Astfel, se va putea munci part-time de acasă sau din altă parte…, pentru a îmbina viața personală cu cea profesională, iar cadrul legal va fi coerent în acest sens” – a explicat Dan Perciun.

Marina Morozova a spus că, fiecare familie trebuie să poată lua propriile decizii în ceea ce ține de îngrijirea copiilor și acest lucru va fi posibil, după ce modificările legale sus-menționate vor fi votate și vor intra în vigoare.

Inapoi la arhiva noutaților