[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mircea Buga: 526 mii de pensionari de la 1 aprilie, în medie, vor primi cu circa 500 de lei mai puțin
13 Ianuarie

Mircea Buga, prim-vicepreședinte al Partidului Social Democrat European (PSDE), ex-ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a constatat că „totuși pensionarii rămân fără indexarea deplină”, informează CURENTUL.

„Sperasem ca Guvernul, la indexarea de la 1 aprilie, să nu-i lipsească pe pensionari de banii cuveniți. Din păcate, cei circa 700 mii pensionari nu-și vor mai vedea pensiile mărite cu 30%, așa cum e prevăzut de lege.

Și asta din cauza unui amendament apărut pe neprins de veste la votarea în lectura a doua a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, amendament ticluit de deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare de profil”, a menționat politicianul.

Fostul ministru a remarcat că, prin derogare de la lege, alesul poporului a propus excluderea legăturii indexării pensiilor cu inflația din anul precedent și a introdus o nouă formulă păguboasă pentru pensionari, care stabilește indexarea cu doar 14,1% (!!!). Fără ezitare, Guvernul a avizat pozitiv acest amendament antisocial, fiind inclus în textul final al legii (art.13 alin.(1) al din Legea nr.337/2022), votat de Parlament și promulgat de Președintele țării.

„Astfel, în cazul pensiilor pentru limită de vârstă, 526 mii de pensionari urmau să primească în plus de la 1 aprilie în medie 950 lei lunar (30% la pensia medie de 3165 lei), dar vor primi cu circa 500 lei mai puțin. Adică lunar (!) mai mult de jumătate de milion de pensionari vor fi lipsiți de 500 de lei, bani care le aparțin, dacă nu se fac derogări de la lege.

Mai mare nedreptate nici nu se putea face…”, a conchis el.

Inapoi la arhiva noutaților