[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Justiției la întrevedere cu Secretarul General al CoE: „Ne dorim să dezvoltăm expertiza judiciară, probațiunea…”
1 Iunie

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a discutat despre performanțele și provocările din justiție cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei (CoE). Înaltul demnitar și delegația sa, aflată în vizită oficială în țara noastră, au manifestat interes pentru politicile implementate în domeniu, transmite CURENTUL.

Vladimir Cebotari a relatat despre efectele implementării strategiei de reformă dar și despre percepția cetățenilor și a mass-mediei față de acestea. Au fost subliniate tendințele îmbucurătoare de încredere a societății în justiție, reflectate în ultimul barometru al opiniei publice.

„Ne dorim să dezvoltăm expertiza judiciară, probațiunea. Îmbunătățirea condițiilor de detenție constituie o preocupare majoră. Vom lucra în aceeași manieră pentru a crește eficiența întregului sistem judiciar”, a susținut ministrul Justiției. Oficialul și a exprimat angajamentul de a promova la nivel național un nou document de politici pentru apărarea drepturilor omului (PNADO III).

Thorbjørn Jagland și-a exprimat speranța pentru continuitatea reformei procuraturii, și asigurarea independenței actului de justiție, implementarea legilor aprobate în ultima perioadă, dar și corectitudinea aplicării arestului preventiv de organele de drept. Astfel, au fost discutate acțiunile legislative realizate în 2016, viitoarelor măsuri de optimizare a judecătoriilor și specializarea judecătorilor.

Menționăm că, este prima întâlnire oficială cu un demnitar de rang atât de înalt, la nivelul CoE, a ministrului Justiției. Aceasta este a doua vizită în Moldova, din ultimii 7 ani, a Secretarului General al CoE. Obiectivul întrevederii a fost consolidarea parteneriatului și lansării Planului de acțiuni Republica Moldova – CoE pentru anii 2017-2020, în care o atenție sporită este acordată sectorului justiției și drepturilor omului.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților