[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Gavrilița: Bugetul de stat va fi rectificat
12 Iulie

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că salariile și pensiile vor fi achitate la timp, ulterior bugetul de stat va fi rectificat. Totodată, Gavrilița a menționat ce măsuri sunt întreprinse în acest sens, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a vorbit care este situația, la moment, cu bugetul de stat.

„În bugetul pentru 2019, la capitolul venituri, pe lângă acumulări și taxe, au fost planificate granturi de 1 miliard 200 milioane de lei. În condițiile suspendării relațiilor cu FMI și partenerii internaționale, aceste venituri nu aveau cum să ajungă în buget.

La capitolul cheltuieli, cele mai multe se fac cu noua Lege a salarizării. Nu există un registru al angajaților publici pentru a vedea impactul acestei Legi. Colegii din minister au lucrat mult pentru adaptarea unei logici acestei Legi, dar deputații au votat un șir de amendamente. La executare, cheltuielile pentru Legea salarizării vor depăși cu un miliard de lei suma planificată în buget. Se preconizează un deficit de 2 miliarde 200 milioane lei. Pentru finanțarea deficitului erau planificate resurse din partea BM, FMI și UE în valoare de 2 miliarde de lei. În absența acestora, unica sursă de finanțare erau împrumuturile din bănci cu costuri mari de la stat și antreprenori. Gaura financiară moștenită poate fi estimată la mai mult de 4 miliarde de lei”, a spus Natalia Gavrilița.

În context, ministrul a specificat ce priorități are Ministerul.

„Prioritatea nr.1 era deblocarea relațiilor cu partenerii noștri. A trebuit să cădem de acord asupra unui cadru bugetar fiscal realist. Am reușit să obținem o mică majorare a deficitului bugetar. Am căzut de acord să mergem cu rectificări în Parlament pentru a reflecta condițiile actuale și să acoperim aceste cheltuieli din Legea salarizării. Vom face ajustări și vom transfera surse de la bugetul de stat către cele locale, mai mult de un miliard de lei pentru a acoperi necesitățile de cheltuieli. Vom ajusta bugetul la realitățile zilei de astăzi. Vom reduce cheltuielile planificate pentru investiții capitale cu peste 600 mln. de lei. Am acționat prompt la majorarea accizelor pentru tutun”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Gavrilița a spus ce viziune are pe termen scurt și mediu.

„Să reușim cu rectificarea bugetului și să adoptăm acele angajamente asumate în relația cu FMI. Toate autoritățile vor lucra pentru îndeplinirea acestora. Să creștem capacitățile de absorbție în privința proiectelor de investiții capitale. Vom acorda ajutor și suport pentru recuperarea activelor din furtul bancar. Contăm că vom putea accesa careva plăți. Voi depune efortul pentru crearea unui mediu de afaceri orientat spre cetățeni, antreprenori și relație normală cu autoritățile statului”, a mai spus ministrul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților