[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul Gaburici merge în Ucraina. Va participa la cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului
19 Mai

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, va întreprinde, în perioada 20-21 mai, o vizită de lucru la Kiev, Ucraina, unde se va desfășura cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului, transmite CURENTUL.

La eveniment vor participa reprezentanții de nivel înalt ai țărilor Parteneriatului Estic, și anume Georgia, Ucraina și Republica Moldova, sub auspiciile Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț, Cecilia Malmström.

Scopul reuniunii este de a evalua punerea în aplicare a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic, referitoare la dezvoltarea economică și a mediului de afaceri.

Conform agendei, în cadrul reuniunii va avea loc sesiunea plenară în cadrul căreia va fi prezentat studiului pe țară privind implementarea prevederilor DCFTA, succese și constrângeri. Ulterior, va avea loc Masa rotundă, în cadrul căreia vor fi purtate discuții despre istoriile de succes ale companiilor din țările DCFTA. Unul sau doi agenți economici din fiecare țară vor face o prezentare privind activitatea pe piața europeană.

În cadrul Reuniunii Ministeriale în domeniul comerțului, Chiril Gaburici va avea o serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali europeni, șefi de stat și de guvern. În prima zi ministrul se va întâlni cu Cecilia Malmström, Comisarului Uniunii Europene pentru Comerț. În cadrul întrevederii, oficialii urmează să discute despre reformele realizate de Republica Moldova pentru a elimina barierele tehnice în calea comerțului, măsurile întreprinse pentru a asigura drepturile de proprietate intelectuală, rezultatele înregistrate ca urmare a accesului mai bun pe piața UE, etc.

De asemenea, Chiril Gaburici va avea întrevederi cu Stepan Kubiv, Prim-viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului al Ucrainei, și cu Natela Turnava, Ministrul Economiei din Georgia, care a fost numită în funcție la 18 aprilie 2019.

În cadrul vizitei, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, va fi însoțit de Secretarul de Stat, Iuliana Drăgălin, reprezentanți ai Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și mediului de afaceri.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților