[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul de Externe, despre relația R. Moldova cu Federația Rusă: „RM continuă integrarea europeană, dar…”
5 August

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, afirmă că R. Moldova vrea să normalizeze relația cu Federația Rusă și să revizuiască obiectivele politicii sale externe, transmite CURENTUL.

Nicu Popescu a menționat că, totuși, Uniunea Euroasiatică nu constituie obiectiv de politică externă.

„Este în interesul Republicii Moldova să normalizeze această relație, astfel încât Republica Moldova să poată exporta mai mult pe piața Federației Ruse, pentru că exporturile pe orice piață – în Rusia, în Ucraina, în China, în Georgia, în Turcia – creează locuri de muncă și din aceste locuri de muncă se plătesc salarii pentru oameni. Anume din această cauză, Republica Moldova își dorește o relație mai stabilă cu Federația Rusă, însă, în această relație cu Federația Rusă, Republica Moldova dorește să exporte, dorește să renegocieze un nou contract la gaz, dar se va afla în poziție să își revizuiască obiectivele politicii sale externe. Republica Moldova continuă integrarea europeană, vrea o relație sănătoasă și calmă cu Federația Rusă, dar Republica Moldova nu se va angaja în integrarea în unele structuri post-sovietice, în integrare politică. În niciun caz Uniunea Euroasiatică nu constituie un obiectiv de politică externă al Republicii Moldova. Relațiile bune cu Federația Rusă, cu Ucraina, cu Belarusul sunt obiective importante pentru politica externă, însă Republica Moldova nu-și dorește integrarea cu aceste state sau cu unele organizații post-sovietice, inclusiv Uniunea Economică Euroasiatică. Singurul obiectiv de integrare a Republicii Moldova rămâne Uniunea Europeană”, a spus Nicu Popescu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

De asemenea, ministrul a anunțat când va merge la Moscova.

„La începutul lunii septembrie voi merge la Moscova, prima mea vizită acolo, și următoarea vizită va fi la București”, a mai spus Nicu Popescu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților