[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul de Externe al Lituaniei: Noi ne afirmăm poziția de susținători pentru noul Guvern Sandu, sperăm că acesta va fi de durată
27 Iunie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a avut, astăzi, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, aflat în vizită la Chișinău, informează CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, Nicu Popescu a declarat că îi face plăcere să-l găzduiască pe un bun prieten al RM și al său, personal, Linas Linkevicius, cu care se cunoaște de mai mulți ani.

„Este o prima vizită a unui omolog de-al meu străin în RM și este un semn al sprijinului și prieteniei pe care Lituania o oferă RM, în calitate de membru al UE, partener bilateral și membru NATO. Am discutat relansarea relațiilor noastre cu UE. Știți că, UE, anul trecut, a înghețat asistența financiară pentru Moldova. Astăzi este de urgență majoră pentru RM să obținem acest sprijin european, financiar, politic, pentru că singurul nostru vector de politică externă este integrarea europeană. Am discutat și relația bilaterală, beneficii concrete pentru Lituania și RM. Am discutat aprofundarea cooperării economice, lansarea unui forum al investitorilor pentru a dinamiza schimburile comerciale. Am discutat un lucru foarte important și am convenit pentru diaspora noastră și anume recunoașterea și posibilitatea de a reconverti permisele de conducere emise în RM pentru concetățenii noștri care locuiesc în Lituania. Pentru noi, politica externă nu este doar un set de vizite și recepții, politica noastră externă trebuie să servească intereselor concrete ale cetățenilor prin măsuri concrete și beneficii”, a precizat Popescu.

La rândul său, Linas Linkevicius a menționat că este o plăcere pentru el să revină în RM.

„Am mai fost cu diferite ocazii, dar acum sunt bucuros pentru că mai revăd prietenii, și, în special, pe Nicu Popescu, care de data aceasta are o funcție foarte importantă și în acest context urmează să avem relații bilaterale mai strânse. Vizita noastră aici este un mesaj clar că RM contează pentru UE, pentru Lituania. Suntem aici pentru întreprinde niște pași foarte concreți, pentru a discuta lucruri concrete care vor aduce beneficii în acest proces de ascensiune, intrare a RM după Acordul de Asociere. Respectiv, bineînțeles că, RM are nevoie de asistență tehnică. Acum, în noul context, noi ne afirmăm poziția de susținători pentru noul Guvern Sandu, sperăm că acesta va fi de durată, sustenabil și va aduce roade. Suntem gata să oferim orice suport pentru progresul țării”, a conchis Linkevicius.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților