[ X ]
Ministerul Muncii și UNFPA lansează Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă
10 Iulie

De Ziua Mondială a Populației, Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populației (UNFPA Moldova) invită reprezentanții mass-media la evenimentul de lansare a Programului privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027. Evenimentul va avea loc marți, 11 iulie, ora 11:00, în sala de conferințe a Ministerului Muncii (str. Vasile Alecsandri 1, et.2). Programul a fost inițiat de către Ministerul Muncii și include o abordare multisectorială a fenomenului îmbătrânirii, astfel ca toate instituțiile statului să ia în calcul această tendința demografică și să vină cu măsuri concrete de răspuns de crearea a unui mediu prielnic pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă.

La eveniment va participa Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă a Fondului Națiunilor Unite și Maria Pancu, deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

Programul va contribui la consolidarea eforturilor autorităților și instituțiilor implicate în promovarea îmbătrânirii active, integrarea și participarea deplină a persoanelor în etate la viața socială și dezvoltarea sistemelor de securitate socială, de sănătate, de educație ș.a. în corelare cu principiul îmbătrânirii activă.

Astfel, prin acest program, Guvernul își propune să dezvolte în continuare sistemele de asistenţă socială, sănătate, educație, cultură, sport etc., care să permită valorificarea potențialului de îmbătrânire activă și sănătoasă, inclusiv prin asigurarea unei piețe a muncii incluzive pentru toate vârstele, dezvoltarea abilităților digitale și participarea activă în procese decizionale și de dezvoltare comunitară.

În aceste context, în premieră, documentul de politici trasează unele direcții noi de împuternicire a vârstnicilor în următorii ani prin:

  • Extinderea accesului persoanelor în vârstă la servicii sociale de bază calitative;

  • Consolidarea cadrului de politici și instituțional pentru a spori oportunitățile de îmbătrânire sănătoasă și activă prin crearea mediilor prietenoase cu vârsta și integrarea îmbătrânirii în domeniile vieții sociale;

  • Creșterea numărului persoanelor vârstnice care participă în programe, servicii și activități comunitare pentru împuternicirea lor.

  • Sporirea numărului persoanelor vârstnice care utilizează tehnologiile informaționale pentru accesarea serviciilor publice, comunicare și informare.

În ultimii 6 ani, numărul populației de 60 ani și peste a crescut cu peste 4%, iar ponderea vârstnicilor constituie la moment 23,8 % din populaţia ţării. Ritmul alert al îmbătrânirii populației face ca ponderea vârstnicilor să crească semnificativ: potrivit statisticilor, în anul 2040, fiecare a 2-a persoană din țara noastră va avea peste 50 de ani.

Inapoi la arhiva noutaților