O serie de seminare pentru judecători au loc în perioada 29 mai – 5 iunie, privind recentele modificări ale Codului de procedură civilă (CPC) și a cadrului conex, transmite CURENTUL.
Acestea sunt organizate de Ministerul Justiției în parteneriat cu PricewaterhouseCoopers Moldova, D&B DAVID şi BAIAS S.C.A. (România).
În mesajul său către judecători, secretarul de stat, Nicolae Eșanu, a afirmat că „societatea așteaptă ca efectele reformei în justiție să fie percepute. Însă toate eforturile noastre vor rămâne inutile în măsura în care legile nu vor fi interpretate și aplicate în spiritul în care acestea au fost elaborate. În cadrul acestor întruniri vom discute despre modificările CPC care au scopul să modernizeze și să simplifice procedura civilă, încât să asigure o examinare corectă a cauzelor”.
Seminarele de instruire sunt moderate de experți din Republica Moldova și România. La fiecare seminar participă circa 40 judecători de la instanțele de fond și de la curțile de apel. Sunt discutate diverse aspecte ale ultimelor modificări în CPC. Printre acestea: examinarea cauzelor civile cu valoare redusă, rolul judecătorului la faza pregătirii pricinii pentru dezbateri judiciare, noile prevederi legale incluse în vederea excluderii posibilităților de tergiversare a procesului civil, aplicarea amenzilor judiciare. De asemenea, sunt elucidate aspecte privind redresarea procedurii în ordonanță, redresarea căilor de atac, simplificarea procesului-verbal al ședinței de judecată, modalitatea de implicare a instanței în procedura de executare silită.
Menționăm că, PricewaterhouseCoopers Moldova a acordat asistență în procesul de elaborare a modificărilor CPC. Prin urmare, seria de seminare are loc cu suportul Fondului pentru Bună Guvernare, inițiat de Guvernul Marii Britanii pentru a acorda asistență în domeniul reformelor în justiție, în colaborare cu PricewaterhouseCoopers Moldova și D&B DAVID şi BAIAS S.C.A. (România).
Cristina Parfeni