[ X ]
Ministerul Finanțelor a găzduit ședința Consiliului sectorial pentru coordonarea asistenței externe
1 Noiembrie

Ministerul Finanțelor a găzduit ședința Consiliului sectorial pentru coordonarea asistenței externe, dedicată discuțiilor privind dezvoltarea și implementarea managementului finanțelor publice, conform priorităților Strategiei pentru perioada 2023-2030, informează CURENTUL. 

În cadrul ședinței, au fost analizate progresele și provocările întâmpinate până în prezent, precum și pașii următori pentru atingerea obiectivelor de reformă structurală, în contextul angajamentului Ministerului Finanțelor de a consolida guvernanța financiară și de a alinia politicile publice la directivele și standardele Uniunii Europene.

Reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, inclusiv ambasadele Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Norvegiei, Slovaciei, Poloniei, Olandei, Japoniei și Suediei, și instituții precum FMI, BERD, BEI, GIZ, USAID, UNDP și UNICEF, au participat la ședință, reconfirmând sprijinul continuu pentru Moldova.

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a subliniat importanța colaborării cu partenerii de dezvoltare, afirmând: „Expertiza și suportul dumneavoastră sunt pentru noi foarte importante și, în continuare, ne bazăm pe acestea pentru a schimba și implementa reformele asumate, în special în procesul de  integrare europeană. Avem încrederea că, cu suportul Dumneavoastră, vom face posibilă implementarea tuturor reformelor necesare.”

De asemenea, secretarul de stat, Ion Gumene, a prezentat rolul Ministerului Finanțelor în urma modificărilor mecanismului de coordonare a asistenței externe și a discutat despre gestionarea priorităților de asistență în contextul integrării europene, precum și despre îmbunătățirea managementului finanțelor publice prin intermediul Consiliului Sectorial.

Discuțiile s-au centrat pe cele șapte componente esențiale ale Strategiei, inclusiv analiza macroeconomică, planificarea bugetară, transparența finanțelor publice și controlul financiar. S-au identificat domenii care necesită sprijin din partea partenerilor de dezvoltare, precum dezvoltarea unui sistem electronic de achiziții, revizuirea procesului bugetar, consolidarea capacităților de administrare fiscală etc.

În urma discuțiilor, Ministerul Finanțelor reafirmă importanța unui parteneriat bazat pe încredere și viziune comună, esențial pentru acoperirea nevoilor financiare și întărirea guvernanței în sectorul public din Republica Moldova, sprijinind astfel parcursul său european.

Inapoi la arhiva noutaților