[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Educației va urmări traseul profesional al absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic
7 Noiembrie

Un soft specializat pentru urmărirea traseului profesional al absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic va fi aplicat de către Ministerul Educației al Republicii Moldova începând cu anul viitor, transmite CURENTUL.
 
Softul QTAFI reprezintă un program electronic de colectare a informațiilor prin intermediul chestionarelor online. Softul a fost adaptat pentru Republica Moldova cu sprijinul Fundației Europene pentru Educație (ETF) în vederea colectării informațiilor despre rata de angajabilitate a elevilor care absolvesc școlile profesionale și colegiile. Scopul acestui instrument este de a obține date statistice calitative și relevante despre sistemul de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova, apropiindu-l în felul acesta de necesitățile pieței muncii.

Mai mulți specialiști din domeniul ÎPT, inclusiv reprezentanți ai Ministerului Educației, Centrului Republican pentru Dezvoltarea ÎPT, cadre didactice și experți naționali, au participat recent la o instruire specializată în acest domeniu, organizată în orașul Torino, Italia, cu suportul ETF.

Scopul instruirii a fost de a sprijini Ministerul Educației al Republicii Moldova în pregătirea și implementarea procesului de urmărire a traseului profesional al absolvenților instituțiilor ÎPT. În cadrul instruirii specialiștii moldoveni au aflat despre experiența altor țări în acest domeniu, au învățat cum să utilizeze softul de colectare a datelor, precum și alte elemente importante ale metodologiei de urmărire a traseului profesional.

De menționat că această activitate sprijină acțiunile de modernizare ale ÎPT demarate de Ministerul Educației, cu scopul de a apropia sistemul educațional de piața muncii și a pregăti specialiști calificați în corespundere cu cerințele angajatorilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților