Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC au semnat un Memorandum de înțelegere privind dezvoltarea competențelor digitale pe tot parcursul vieții, transmite CURENTUL.
În cadrul evenimentului de semnare, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean a menționat că, noile generații și domeniul tehnologiilor informaționale merg mână în mână și datoria instituțiilor este de a asigura accesul la aceste competențe.
„Tehnologiile informaționale sunt integrate în toate domeniile: afaceri, sport, agricultură, sănătate etc. Trăim o schimbare a viziunii societății, trecem la o economie digitală. În 2018 a fost creat Moldova IT – Park. În sectorul IT activează 2 145 întreprinderi cu peste 27 mii angajați. Cota sectorului TIC constituie 7%. Împreună cu colegii de la MECC am lansat un amplu proces de revizuire a procesului educațional digital. Am reușit să includem educația digitală începând cu clasa I, cursuri de robotică, orientare în carieră, etc.. Memorandumul are drept scop să continue reformele de până acum și să dezvolte un nou set de deprinderi la elevi, să le oferim educație de calitate”, a spus Sergiu Răilean.
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a spus că dezvoltarea tehnologiilor informaționale în educație este o necesitate. „Prin Memorandumul care îl semnăm astăzi începem o nouă etapă, trasăm noi obiective de dezvoltare a educației digitale. Sectorul IT a demonstrat o creștere de 40 de ori în ultimii 12 ani. Tehnologiile informaționale astăzi nu sunt un lux, dar o necesitate. Prin semnarea Memorandumului dorim să ne concentrăm eforturile pentru a susține sistemul educațional drept răspuns la COVID-19, să susținem pregătirea cadrelor didactice, să promovăm sectorul IT, să dezvoltăm competențele digitale”, a spus Igor Șarov.
Rectorul UTM, Viorel Bostan a reiterat angajamentul ferm al universității în susținerea dezvoltării ramurii IT.
Președintele Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, Veaceslav Cunev a punctat că, scopul acestui Memorandum este introducerea studierii competențelor digitale din grădiniță. „Pentru noi e important ca – cele mai bune competențe digitale să fie preluate din grădiniță, școli, aceștia să aibă platforme digitale, Sarcina noastră ca toate competențele digitale să fie studiate din grădiniță. Experiența arată că fără ajutorul statului și a partenerilor internaționali nu vor putea face acest lucru”, a spus Veaceslav Cunev.
Cristina Parfeni