Recuperarea cheltuielilor pentru acordarea asistenței juridice garantate de stat va fi realizată printr-un mecanism nou. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul pentru un proiect de modificarea a unor acte normative, printre care Codul de executare și Legea privind asistența juridică garantată de stat.
PROIECUL prevede că prestația bănească datorată de către beneficiarul asistenței juridice garantate de stat devine scadentă după expirarea termenului de 30 de zile de la data indicată în avizul de primire a deciziei de recuperare, confirmării transmiterii deciziei ori comunicării deciziei prin publicitate. În cazul în care datoria nu a fost achitată benevol, aceasta va fi executată în conformitate cu procedura de executare a creanțelor bănești bazate pe dispoziții de drept public, aprobată de Guvern.
Suplimentar, pentru a asigura garanții privind comunicarea deciziei de recuperare, în cazul în care nu a fost posibilă notificarea acesteia prin poștă cu scrisoare recomandată și cu aviz de primire sau prin alt mijloc care ar asigura confirmarea primirii acesteia (e-mail, telegramă etc.), se propune instituirea unor proceduri suplimentare de comunicare a deciziei, similare cu cele de notificare ale actelor Serviciului Fiscal de Stat.
Potrivit notei informative a proiectului, circa 50 la sută din deciziile de recuperare rămân neexecutate, astfel fiind prejudiciat bugetul public național.
Proiectul urmărește realizarea prevederilor din Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, la capitolul dezvoltarea și perfecționarea mecanismului de recuperare a cheltuielilor pentru asistența juridică garantată de stat.
Proiectul de lege urmează a fi prezentat deputaților pentru examinare în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.