[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mecanismul de evaluare externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, propus de Guvern Parlamentului
7 Martie

În vederea asigurării integrității judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și sporirii încrederii societății în activitatea acesteia, Executivul a aprobat proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ, elaborat de Ministerul Justiției. 

Documentul reglementează procesul și criteriile de evaluare a integrității judecătorilor CSJ,  structura și modul de organizare a activității Comisiei de evaluare, efectele promovării și nepromovării evaluării. Exercițiul de evaluare a integrității se propune a fi excepțional, unic și limitat în timp, efectuat pentru verificarea integrității etice și financiare atât a judecătorilor, cât și a candidaților la funcția de judecător.

În cazul nepromovării evaluării integrității, judecătorul va fi eliberat, cu interzicerea dreptului de a exercita această funcție sau o altă funcție de demnitate publică timp de 7 ani și lipsirea de dreptul la indemnizația unică de concediere. De asemenea, judecătorii care nu au promovat evaluarea vor fi lipsiți de dreptul la pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.

Comisia de evaluare va finaliza procesul de verificare a integrității judecătorilor și candidaților la funcțiile de judecători CSJ în termen de 6 luni de la demararea procedurii de evaluare, astfel încât în termeni proximi să fie constituită noua CSJ în componență deplină.

 

Inapoi la arhiva noutaților