[ X ]
[ X ]
[ X ]
Măsurile de fluidizare a traficului transfrontalier – discutate în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea ministrul de Interne și a Premierului
27 Iulie

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a vizitat ieri, împreună cu Primul ministru Pavel Filip punctul de trecere Leușeni. Ulterior, ministrul a convocat în ședință de lucru factorii de decizie din cadrul Poliției de Frontieră, în cadrul căreia au fost puse în discuție subiecte cu privire la măsurile întreprinse la punctele de trecere, pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada estivală, transmite CURENTUL.

În cadrul întâlnirii, ministrul Afacerilor Interne a solicitat conducerii IGPF informații despre situația la punctele de trecere a frontierei de stat, măsurile întreprinse de angajații instituției pentru simplificarea controalelor documentelor și a automobilelor, dar și soluții de îmbunătățire a procedurilor.

„Suntem conștienți că în luna august, când mulți din conaționali au planificate vacanțe peste hotare, va crește simțitor numărul de traversări. Pentru a nu permite formarea ambuteiajelor în punctelor de trecere, rog să interveniți profesionist, corect și operativ. Identificați soluții viabile pentru a simplifica la maximum activitatea de control a trecerii frontierei, fără verificări amănunțite și nemotivate a călătorilor. În situații problematice, comunicați permanent cu oamenii și sincronizați acțiunile, menite să fluidizeze traficul transfrontalier, cu lucrătorii vamali și cu omologii din țările vecine. Avem nevoie de angajați vizionari în sistem, care să vină cu propuneri și idei de îmbunătățire a activității de serviciu și pregătiți să presteze servicii de calitate la frontieră” a menționat Alexandru Jizdan.

Totodată, ministrul a solicitat prezentarea în timpul apropiat a propunerilor concrete vizavi de necesitățile logistice, dar și revizuirea activităților cu gestionarea eficientă a resurselor umane.

În contextul discuțiilor, șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea a dat asigurări că efectivul instituției este pregătit pentru un aflux de călători, fiind luate măsurile necesare pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ. Conducerea IGPF a comunicat despre faptul că, în cele mai tranzitate puncte de trecere s-a suplimentat numărul de personal care își desfășoară activitatea la controlul actelor de călătorie, dar şi a tehnicii portative de citire a documentelor. La fel, sunt formate grupe mixte de specialiști din cadrul direcțiilor regionale și sediului central al IGPF, care vor interveni în punctele de trecere cu trafic sporit. La necesitate este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configurației acestora, cu redirecționarea traficului pe arterele libere.

Un subiect aparte a constituit problema traficului intensificat în punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, unde s-a precizat că o cauză a formării coloanelor de mașini este infrastructura punctului de trecere, aflat în construcție. Deși este aplicat principiul ONE-STOP, care are drept scop reducerea timpului de așteptare și creării stării de confort pentru participanții la traficul transfrontalier, în prezent mai puțin este funcțională, deoarece sunt disponibile doar două benzi pentru deplasare, intrare și ieșire, fiind în incapacitate de a procesa un număr mare de persoane și mijloacele de transport.

Ministrul a reiterat la finalul ședinței că, Poliția de Frontieră, alături de alte entități cu atribuții la frontieră, trebuie să aplice în continuare toate pârghiile reale și funcționale pentru crearea unor condiții confortabile și lejere la trecerea frontierei de stat, pentru fiecare persoană care intră sau pleacă din țară.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților