[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mandatul EUBAM – prelungit cu încă trei ani
18 Octombrie

Mandatul Misiunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și în Ucraina (EUBAM) va fi prelungit cu încă trei ani, adică până la 30 noiembrie 2020. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea unui Acord multilateral între Republica Moldova, Ucraina și Comisia Europeană, informează CURENTUL.

Potrivit proiectului aprobat, pentru perioada următoare, drept obiective de activitate ale Misiunii au fost stabilite: contribuirea la soluționarea conflictului transnistrean, inclusiv prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, dar și acordarea asistenței Republicii Moldova și Ucrainei în combaterea criminalității transfrontaliere și a traficului ilicit.

De asemenea, prelungirea mandatului EUBAM va avea efect pozitiv asupra întregului proces de gestionare integrată a frontierei de stat, în contextul îndeplinirii angajamentelor asumate de către țara noastră prin Acordul de Asociere RM –UE.

Conform atribuțiilor funcționale, Misiunea acordă asistență consultativă autorităților vamale și grănicerești ale ambelor state, în special vizând preluarea practicilor europene în materie de securizare a frontierei.

Precizăm că, Misiunea UE de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și în Ucraina şi-a început activitatea la 1 decembrie 2005, având ca scop modernizarea procedurilor de gestionare a frontierelor și ajustarea lor la standardele europene.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților