[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu, îndemn către cetățeni: „Incendierea miriștilor este un obicei barbar care trebuie eliminat”
13 Martie

Președinta Maia Sandu a făcut un apel către cetățeni să fie mai precauți la aprinderea focului în câmp deschis. Săptămâna trecută, au ars 612 hectare de terenuri, iar angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 217 cazuri ca să stingă incendiile de vegetație. De la începutul acestui an, IGSU a avut în jur de 300 de intervenții ca să oprească arderea vegetației uscate, care a compromis peste 830 ha de teren. 

„Începe un nou sezon agricol și mulți oameni, inclusiv agricultori, aleg să ardă iarba uscată ca să-și curețe câmpurile – o practică vicioasă care aduce mult disconfort și pune în pericol viața și sănătatea oamenilor ce locuiesc în apropierea terenului incendiat. Practica dăunează mediului: focul arde substanța organică din sol, distruge microflora, omoară insectele benefice, păsările și animalele de câmp, iar pentru restabilire e necesară o perioadă foarte lungă de timp”, a menționat șefa statului.

Potrivit Președintei Maia Sandu, curățarea terenurilor prin ardere, în condiții de vânt și pe timp uscat, poate duce la incendierea pădurilor, a liniilor de comunicații, țevilor de gaz și chiar a caselor de locuit. „Pentru a combate aceste practici dăunătoare, anul trecut au fost majorate amenzile pentru toți cei care încalcă legislația și incendiază miriștile și vegetația uscată. Amenda pentru persoanele fizice poate ajunge până la 15.000 lei, iar pentru persoanele juridice – până la 40.000 lei. Incendierea miriștilor este un obicei barbar care trebuie eliminat, este responsabilitatea noastră să avem grijă de natură și de cei dragi”, a conchis șefa statului.

Inapoi la arhiva noutaților