[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maia Sandu – în prima vizită oficială în România. A discutat cu Președintele țării
2 Iulie

Premierul țării, Maia Sandu, se află într-o vizită oficială în România, prima de la preluarea mandatului. Astfel, oficialul a avut discuții cu Președintele României, Klaus Iohannis, iar după întrevedere cei doi oficiali au susținut declarații de presă, transmite CURENTUL.

Potrivit Președintelui României, Klaus Iohannis, România este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al R. Moldova în mod concret pentru transformarea democratică a țării și atingerea nivelului prosperității și securității, dar și a parcursului european.

„Această vizită este simbolică pentru că România a susținut transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău. Am transmis și transmit doamnei Sandu și domnului Năstase mult succes în acest mandat deloc ușor. Doresc să-i asigur de tot sprijinul României și al meu personal pentru eforturile guvernării de la Chișinău. Am evidențiat susținerea clară a României pe aceste coordonate. Am informat despre disponibilitatea României de a acorda pe baza solicitărilor concrete asistența dedicată consolidării instituțiilor din R. Moldova. La inițiativa mea, administrația Președinției a transmis Guvernului inițiativa de a crea un grup de experți din cele două Guverne să identifice domeniile în care este nevoie de asistență și demarate proiecte concrete. Partea noastră deja a constituit acest grup și a avut prima întâlnire. Salut că Premierul Sandu a răspuns la această propunere. Voi urmări derularea acestei inițiative. Am discutat despre importanța proiectelor bilaterale de cooperare. Abordarea noastră va fi centrată pe nevoia asigurării prosperității cetățenilor RM și apropierii Chișinăului de UE. Cred cu tărie că UE, în conformitate cu angajamentele asumate față de RM, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor RM. România și partenerii europeni vor susține deblocarea asistenței financiare pentru RM”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, Premierul RM, Maia Sandu, a spus că RM are nevoie de sprijinul României.

„Moștenirea regimului oligarhic este una grea. Avem încrederea că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază a cetățenilor RM și parcursul european. Discuțiile au fost sincere și concrete. Am solicitat sprijin și asistență din partea României, inclusiv prin consiliere la nivel înalt. Guvernul dorește să implementeze proiecte comune. Agenda UE este linia directoare a relațiilor dintre țara noastră și România. Am reiterat aprecierea și gratitudinea noastră în vederea implementării Acordului de Asociere, proiectele susținute financiar și sprijinul acordat pe dimensiunea dialogului politic”, a spus Maia Sandu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților