Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță producătorii și antreprenorii agricoli despre posibilitatea de a obține granturi în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-climatică Incluzivă (IFAD VI) pentru anul 2017, transmite CURENTUL.
Potrivit vice-ministrului Iurie Ușurelu, proiectul vine în susținerea programelor mici în agricultură. Proiectul oferă asistență tehnică, fermierul poate fi consultat de specialiști în domeniu, vine să dezvolte infrastructura cu aspect economic.
Directorul UCIP IFAD, Victor Roșca, spune că proiectul are mai multe oportunități și granturi disponibile pentru mai multe domenii legate de afacerea agricolă.
„Proiectul este în derulare deja de 2 ani. Din proiectul actual avem disponibile 20 milioane dolari, în formă de credit și 8 milioane dolari în formă de grant.
Granturile sunt acordate pe diferite domenii. Avem granturi pentru promovarea tehnologiilor conservative, de prelucrare a solului, captarea și reținerea umidității în sol. Suma maximă a granturilor este de 10 mii dolari pentru tehnica agricolă. Anul trecut au fost finanțate 34 de granturi, avem 50 disponibile.
Avem granturi pentru asistență, școli pentru fermieri, instruirea în anumit domeniu, asistență acestora, etc..
Pentru măsuri de înființare și reabilitare a fâșiilor forestiere sunt disponibile granturi de 3 mii dolari, pentru a înființa aceste fâșii.
Granturi pentru înființarea învelișurilor de iarbă, pentru a adapta la condițiile meteorologice unele culturi.
Granturile sunt pentru susținerea liderilor din lanțul valoric de colectare și condiționare, comercializare a materialelor nelemnoase din perdelele forestiere (plante aromatice, pomușoare, etc.).
O altă componentă de granturi – pentru dezvoltarea infrastructurii economice pentru producătorii agricoli care dezvoltă o afacere în comun.
Granturi pentru liderii lanțului valoric – cei care distribuie, colectează produsul, îl exportă, în valoare de 25 mii dolari pentru dezvoltarea acestei infrastructuri.
În aprilie urmează a fi semnat programul IFAD componenta VII, prin iunie-iulie acesta va fi lansat oficial. Proiectul are un buget de 24 milioane dolari, 5 milioane fiind granturi”, a spus Victor Roșca.
Managerul de proiect, Elena Burlacu, a enumerat câteva dintre oportunitățile și sumele disponibile din granturi. „Componenta oferă mai multe oportunități pentru IMM-uri – credite de 150 mii dolari. Pentru tinerii antreprenori este o ramură aparte cu mai multe oportunități – granturi investiționale prin intermediul instituțiilor financiare, post-investiționale, pentru tinerii antreprenori membri ai asociației economie și împrumut, pentru tinerii care deja au beneficiat de granturi la deschiderea afacerii și vor să o dezvolte în continuare.
Pentru microantreprenori – 100 mii de lei credite, până la 3 ani. Tinerii preinvestiționali – 700 mii lei dintre care 4% sunt grant, pe un termen de 5 ani. Pentru microantreprenori, membri ai asociației economie și împrumut – 190 mii de lei, dintre care 40% grant, pentru 5 ani. Granturi postinvestiționale – pentru promovarea produselor, granturile acoperă 50% a cheltuielilor care au fost efectuate”, a precizat Elena Burlacu.
Valoarea maximă a unui grant este de 280 mii de lei din componenta întreagă de credit de 700 mii de lei. Rata dobânzii se aplică pe porțiunea de credit – 9,9% anual, comisionul unic fiind de 0,5%, condiții stabilite în proiect.
Cristina Parfeni