[ X ]
Mai puțin de 72 de ore! Premierul în Parlament: „Angajarea răspunderii este un pas imperios”
27 Septembrie

„Este important ca suma pe care o recuperăm să fie cît mai mare, astfel încît să fie redusă datoria publică”. Declarația a fost făcută de Premierul Pavel Filip, în cadrul ședinței speciale a Parlamentului, în cadrul căreia a fost motivată decizia Guvernului de a-și angaja răspunderea pentru un pachet de șapte legi, informează CURENTUL.

Premierul a spus că nu e vorba de un miliard, suma exactă așa și nu se cunoaște.

„Cert este că vor fi recuperate datoriile, inclusiv prin investigația companiei Kroll. Pentru Guvern și instituțiile statului este important ca suma pe care o recuperăm să fie cît mai mare, astfel încît să fie redusă datoria publică”, a declarat Pavel Filip.

Șeful Cabinetului de miniștri a mai spus că se fac diverse manipulări și interpretări, iar ceea ce nu se spune este faptul că „atunci banii au fost dați de BNM. A fost un pas necesar ca oamenii nevinovați să nu sufere”.

Prim-ministrul a mai spus că, Guvernul Filip acum nu face decît să execute două hotărîri de Guvern anterioare.

„Angajarea răspunderii este un pas imperios pentru întreaga țară. Adoptarea acestui pachet de legi are suficientă motivație”, a conchis Filip.

Amintim că, ieri, 26 septembrie curent, într-o şedinţă specială, Guvernul Filip și-a angajat răspunderea pentru un pachet de șapte legi „prin dorinţa de a continua acțiunile hotărâte în reformarea unor domenii strategice, consolidarea stabilității economice și sociale a statului, dar și ținând cont de agenda de lucru convenită cu Fondul Monetar Internaţional(FMI) pentru a obţine aprobarea acordului de finanțare la ședința din octombrie”.

Documentele pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt: Legea pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative, conexă cu proiectul de lege pentru redresarea și rezoluția băncilor, Legea cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare şi Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17.11.2004 și nr.101 din 01.04.2015. Totodată, au fost aprobate un şir de modificări şi completări la Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul curent.

Conform procedurii, imediat după discursul Premierului încep a se scurge 72 de ore, timp în care dacă în Parlament nu este depusă nici o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, atunci legile sunt publicate în Monitorul Oficial și intră în vigoare la data publicării.

„Vineri, 30 septembrie, la ora 10.25, se încheie cele 72 de ore. Dacă se va depune o moțiune de cenzură, atunci se va convoca ședința Biroului permanent”, a precizat Președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților