[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mai mulți deputați moldoveni, în vizite de lucru peste hotare
15 Octombrie

Mai mulți deputați din Parlamentul Republicii Moldova participă, în aceste zile, la Adunarea Uniunii Interparlamentare, dar și la reuniunea Miniștrilor de Afaceri Externe din cadrul Parteneriatului Estic, informează CURENTUL.

Potrivit unor comunicate de presă, deputatele Zinaida Greceanîi și Violeta Ivanov participă la cea de-a 139-a Adunare a Uniunii Interparlamentare. Reuniunea are loc la Geneva, în perioada 14-18 octombrie 2018.

„Șefa delegației Parlamentului la UIP, Zinaida Greceanîi și șefa delegației Parlamentului la APCEMN, Violeta Ivanov vor ține discursuri în cadrul dezbaterilor generale. Tema dezbaterilor generale din acest an este ”Leadershipul parlamentar în promovarea păcii și dezvoltării în era inovațiilor și schimbărilor tehnologice”. Programul sesiunii include dezbateri generale în plenul Adunării, reuniuni ale Consiliului Director, Comisiilor pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, pentru pace și securitate internațională, pentru democrație și drepturile omului și pentru afacerile ONU, Forul Femeilor Parlamentare, Forul Tinerilor Parlamentari, alte reuniuni și discuții în panele”, se spune în comunicat.

La rândul său, Copreședintele Adunării Parlamentare EURONEST, Marian Lupu, șeful delegației Parlamentului la EURONEST participă la reuniunea Miniștrilor de Afaceri Externe din cadrul Parteneriatului Estic.

„Evenimentul va avea loc la Luxemburg, luni, 15 octombrie. La reuniune vor participa miniștrii de externe din UE și omologii lor din cele șase țări ale Parteneriatului estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și principalele părți interesate implicate în regiune. Reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini. În cadrul reuniunii, Marian Lupu va ține un discurs și va avea o serie de întrevederi bilaterale, în cadrul cărora vor fi discutate mai multe subiecte legate de implementarea reformelor, dezvoltarea economică, dialogul și cooperarea statelor membre ale Parteneriatului Estic. Miniștrii de externe vor evalua nivelul de implementare a angajamentelor asumate, inclusiv a priorităților identificate drept cele „20 de rezultate preconizate pentru 2020”. Prioritățile au fost adoptate în cadrul ultimului summit al Parteneriatului Estic din noiembrie 2017 în vederea consolidării economiei, a guvernanței și a societății. Participanții la reuniune vor discuta și ideile privind marcarea celei de a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic, care va avea loc în mai anul viitor”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților