[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mai multe ONG-uri au lansat Manifestul pentru Egalitate de Gen
5 Februarie

Mai multe organizații neguvernamentale au lansat, astăzi, Manifestul pentru Egalitate de Gen, ce conține priorități și reforme pentru promovarea egalității de gen, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, președinții mai multor organizații au expus câteva idei de reforme în acest sens.

Alina Andronache, vicepreşedinta Platformei pentru Egalitate de Gen, a punctat că, deși sunt aprobate diverse reforme de promovare a femeilor în diferite forme de activitate, acestea nu au produs multe schimbări în domeniul egalității de gen.

Astfel, ONG-urile solicită viitorilor parlamentari, dar și candidaților să se expună pe marginea acestor subiecte.

Prima solicitare ține de promovarea femeilor în politică, pentru ca în Parlament să fie un număr considerabil de femei, nu doar bărbați.

Altă solicitare este ca în Guvern să fie promovate femeile, chiar și la Ministerul Apărării, SIS, CNA etc..

Să fie introdusă cota de 45% prezența femeilor în circumscripțiile uninominale, nu doar în sistemul proporțional.

O altă solicitare este ca statul să ratifice Convenția de la Istanbul ce ar garanta soluții concrete pentru soluționare problemei victimelor violenței în familie.

Sistemul de salarizare să fie transparentizat, reforme privind concediul de maternitate – pentru ca femeile singure să decidă cât vor să stea cu copilul, nu obligatoriu 3 ani.

De asemenea, ONG-urile solicită modificarea legislației, Codului penal și Electoral privind prevenirea și combaterea discursului de ură.

Toate aceste solicitări vor fi transmise partidelor politice, dar și mass-mediei pentru a putea pune întrebări candidaților asupra subiectelor în cadrul dezbaterilor electorale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților