[ X ]
[ X ]
[ X ]
Maestrul Eugen Doga – decorat cu Ordinul „Alexandr Nevski”
15 Aprilie

Compozitorul – academician Eugen Doga a fost decorat cu Ordinul „Alexandr Nevski”. Decretul de acordare a ordinului a fost semnat de către Președintele F. Ruse, Vladimir Putin, în iulie 2018, transmite CURENTUL.

Ceremonia de înmânare a distincții de stat a avut loc în prestigiosul Palat al Kremlinului din capitala Federației Ruse (fostul Palat al Congreselor). Distincția i-a fost acordată compozitorului Doga pentru aportul considerabil în dezvoltarea culturii muzicale universale.

„Prin acest ordin eu mă simt distribuit, mă simt împlinit, și nu doar pentru ceea ce scriu eu, dar și pentru atitudinea față de creația mea, fiindcă se cântă foarte mult din ceea ce am scris. Acest Decret al Președintelui Rusiei mi-a dat noi puteri pentru noile mele proiecte. Desigur că acum voi încerca să scriu Odă lui Alexandr Nevski care îmi este atât de aproape. Îmi este aproape prin faptele sale, fiindcă el a luptat pentru întărirea patriei sale și eu tare aș vrea să avem și noi azi așa un erou pentru care eu aș scrie o odă, un erou care luptă azi pentru întărirea acestei mari, mici Moldove, așa cum am scris Imnul lui Ștefan cel Mare și Imnul lui Mihai Viteazul, care de fapt se încadrează în aceeași arie de imnuri ca și Alexandr Nevski.”, a spus maestrul Doga.

Compozitorul a exprimat cu emoții vădite bucuria pentru aprecierea înaltă a aportului său în cultura muzicală a Rusiei, iar asta pentru că a scris foarte mulți ani muzică pentru filmele, produse la „Мосфильм”, filme de primă calitate, de rezonanță fiind și concertele cele mai grandioase, cele mai frumoase, mai mari și mai importante din Rusia, inclusiv la Moscova, Kremlin, Sankt-Petersburg, Novgorod, precum și orașele din Extremul Orient. În același registru al aprecierilor se include și activitatea obștească, cum a numit-o maestrul, de președinte al juriului veteranilor de război și de muncă, dar și cea de peste 20 de ani de președinte al juriului copiilor talentați etc.

Printre personalitățile decorate cu Ordinul „Alexandr Nevski” a fost și rectorul Universității de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”, Victor Sadovnicii, directorul renumitului Muzeu Ermitaj din Sankt-Peterzburg, Mihail Piotrovschi, poetul și interpretul Alexandr Gorodnițki ș.a.

Cristina Parfeni

foto: Eugenia Tofan

Inapoi la arhiva noutaților