[ X ]
[ X ]
[ X ]
Lupta cu ambrozia în capitală: „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” este gata să intervină pe terenuri private
4 Septembrie

Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” este implicată activ în eradicarea plantei ce provoacă alergii severe, ambrozia. Vineri, 2 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul interimar al Întreprinderii Municipale, Victoria Covali a comunicat că, dacă anul trecut această plantă a fost nimicită, în Chișinău, de pe 41 de hectare, anul acesta, suprafața  prelucrată va fi și mai mare. În 2021 a fost cheltuit un million de lei pentru eradicarea ambroziei.

Din păcate, se constată o rată foarte mică de procese verbale, pe teritoriul municipiului Chișinău, întocmite pe numele proprietarilor de terenuri unde crește ambrozia. Autoritățile centrale de control motivează acest lucru că nu au resurse, nici financiare și nici umane, lucru ce reduce efortul municipalității aproape la zero. Menționăm că Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” nu are atribuții de control, ci de intervenție.

Victoria Covali a menționat că întreprinderea pe care o conduce este gata să sară în ajutorul proprietarilor de terenuri , unde crește ambrozia, pentru a o nimici, la solicitarea acestora. Terenurile respective sunt tratate cu erbicide autorizate.

Potrivit directorului interimar, este necesară conjugarea eforturilor autorităților centrale și municipale pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, vor fi doar irosite resursele, oamenii vor continua să sufere iar numărul de persoane alergice va crește substanțial.

Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” face apel către autoritățile centrale să prevadă în bugetul pe termen mediu, resurse pentru procurarea erbicidelor, ca ulterior acestea să fie repartizate proprietarilor de terenuri cu ambrozie, cu scopul eradicării plantei, la scară largă.

Totodată, întreprinderea mai susține apelul municipalității de compensare a medicamentelor împotriva alergiilor, provocate de ambrozie, în farmacii, de către CNAM.  Dacă în Chișinău situația este monitorizată, atunci în Republică, lanurile de ambrozie sunt de ordinul miilor de hectare.

De asemenea, se recomandă o campanie de informare privind combaterea ambroziei pentru a face societatea să conștientizeze cât de mare este pericolul provocat de plantă.

Persoanele care au observat suprafețe de ambrozie, fie proprietate private sau publică, sunt îndemnate să apeleze la linia fierbinte a Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” – 067 88 07 00. Vom interveni prompt și după competențe.

Inapoi la arhiva noutaților