[ X ]
[ X ]
[ X ]
Locuitorii satului Cărbuna vor avea iluminare stradală modernă, datorită implicării diasporei
28 Februarie

Centrala fotovoltaică, cu o capacitate de 30 kW, care va asigura iluminarea stradală în satul Cărbuna, raionul Ialoveni, a fost inaugurată în urma implementării proiectului din cadrul programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”, gestionat de Biroul relații cu diaspora.

 

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel a apreciat implicarea oamenilor din diasporă, a locuitorilor satului Cărbuna și a autorității publice locale la realizarea acestui proiect, remarcând exemplul frumos de colaborare, în beneficiul oamenilor.

 

„În cadrul programului „DAR 1+3”, încercăm să stimulăm legătură dintre localități și băștinașii plecați peste hotare. Astfel, cetățenii din diasporă creează o platformă de conexiune cu baștina și rădăcinile din care provin, fiind dezvoltat, în acest mod, spiritul comunitar atât în localitate, cât și în rândurile celor plecați în afara țării”, a spus Adrian Băluțel.

 

Primarul satului Cărbuna, Constantin Cecoi, a adus mulțumiri partenerilor de dezvoltare și băștinașilor stabiliți peste hotare, menționând că acesta este al doilea proiect implementat în colaborare cu diaspora. „Văzând anunțul lansat de Biroul relații cu diaspora am solicitat părerea cetățenilor din sat, dar și din diasporă, referitor la ce proiect putem înainta. Majoritatea respondenților au susținut ideea panourilor fotovoltaice. Tindem să devenim un sat independent în ceea ce privește energia regenerabilă și cu eforturi comune am reușit să punem în funcțiune această centrală, pentru întreținerea iluminatului stradal pe timp de noapte”, a adăugat Constantin Cecoi.

 

Ideea privind amenajarea centralei fotovoltaice a aparținut reprezentanților autorității publice locale, diasporei și asociației de băștinași „Ghiocel de Cărbuna”. Grupul de inițiativă a realizat un sondaj și a constatat că una dintre priorități este consumul eficient de resurse energetice, urmare a creșteri tarifelor.

 

Costul total al proiectului respectiv a constituit cca 600 000 lei, dintre care contribuția Guvernului Republicii Moldova este de 245 000 lei, a Primăriei satului Cărbuna – 120 000 lei, asociațiilor ,,Ghiocel de Cărbuna” și ,,Project Casa Mare” – 178 000 lei. De asemenea, Consiliul Raional Ialoveni a venit cu un aport de 50 000 lei.

 

Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a lansat, pe 22 februarie, o nouă rundă de granturi pentru ediția din acest an a programului „DAR 1+3”. Până pe 22 martie, autoritățile publice locale, împreună cu reprezentanți ai diasporei sau persoanele care au revenit de peste hotare, partenerii de dezvoltate pot depune proiecte ce vizează domenii precum infrastructura, protecția mediului, dezvoltarea economică, eficiența energetică, cultura, educația și protecția socială.

 

Inapoi la arhiva noutaților