Locatarii din municipiul Bălți și administratorii asociațiilor de locatari sunt încurajați să participe activ în măsurile de eficiență energetică pentru a reduce costurile pentru energie termică și electrică din facturi. Reprezentanții Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED) și ai PNUD Moldova au organizat o întâlnire de lucru pentru a informa locatarii și gestionarii asociației de locatari din strada Independenței 32, din mun. Bălți despre beneficiile lucrărilor de sporire a eficienței energetice.
În cadrul întâlnirii, directorul CNED, Ion Muntean, a prezentat rezultatele auditului energetic la blocul locativ, elaborat cu suportul PNUD Moldova în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”. Au fost explicate măsurile identificate, costurile acestora și economiile de energie care pot fi obținute. De asemenea, a fost expus procesul de accesare a resurselor financiare pentru implementarea măsurilor de eficientizare energetică în blocurilor rezidențiale prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM).
Reprezentanții CNED au mai informat că blocurile multietajate vor fi selectate pentru finanțare în baza unui concurs pentru a-și finanța lucrările de eficiență energetică, în timp ce casele individuale vor fi selectate ținând cont, inclusiv, de categoriile de vulnerabilitate energetică. În acest context, este important ca familiile care doresc să primească în viitor finanțare din partea Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial să se înscrie pe platforma compensatii.gov.md până pe 25 martie a.c. Ion Muntean a atras atenția, de asemenea, că blocurile multietajate vor trebui să fie reprezentate de gestionarii fondului locativ, subliniind în acest sens importanța formării unor asociații de locatari viabile.
Virginia Bîlici, manageră de proiect la PNUD, a subliniat că „suportul din partea Uniunii Europene, oferit prin intermediul PNUD, vine să susțină Republica Moldova în eforturile de sporire a rezilienței energetice și de accelerare a tranziției energetice echitabile”.
„Măsurile de eficiență energetică în sectorul rezidențial au un potențial enorm de a reduce consumul de energie și de a scădea considerabil facturile la energie pentru oameni”, a evidențiat Virginia Bîlici în cadrul discuției cu gestionarii fondului locativ din mun. Bălți.
Cei 25 de beneficiari de audituri energetice au fost identificați în baza apelului de propuneri organizat în luna octombrie 2023 în cadrul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova. La apel au fost depuse 34 de dosare pentru 78 de blocuri locative, dintre care 18 Asociații de Proprietari din Condominiu, 2 Asociații de Coproprietari din Condominiu, 7 Cooperative de Construcție a Locuințelor și 7 Întreprinderi de Gestionare a Fondului Locativ (ÎMGFL). În urma evaluării au fost selectate 25 de asociații de locatari din mai multe localități (Bălți, Strășeni, Ceadîr-Lunga și Chișinău) care au beneficiat de asistență tehnică gratuită la elaborarea auditurilor energetice.
Fondul de Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM) va beneficia de un buget de cel puțin 723 de milioane de lei în următorii trei ani. FEERM va oferi finanțare nerambursabilă în valoare de până la 70% din cheltuielile necesare pentru realizarea măsurilor de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă în sectorul rezidențial.
Investițiile FEERM sunt estimate că vor genera anual economii de cel puțin 2400 de tone echivalent petrol sau 11% din angajamentul Republicii Moldova de a reduce anual consumul final de energie. În perioada 2024-2026, se estimează că vor fi realizate economii cumulative de energie de cel puțin 14 400 de tone echivalent petrol.