[ X ]
[ X ]
[ X ]
Locatarii a 450 de apartamente din Chișinău vor înregistra economii semnificative și confort termic sporit
16 Februarie

Locatarii a peste 450 de apartamente din patru blocuri amplasate în municipiul Chișinău vor beneficia de un confort termic sporit, dar și de economii semnificative în urma modernizării aduse sistemului de încălzire și distribuție a apei calde menajere.

Reabilitarea termică a acestor blocuri a fost posibilă în cadrul proiectului ,,Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Pentru proiectul pilot au fost selectate 4 asociații de locatari, care gestionează imobile situate pe: str. Bulgară, Dacia, Hîncești și Mircea cel Bătrân. Aceste asociații au fost selectate prin concurs pentru a beneficia de măsuri de eficiență energetică, pentru a îmbunătăți calitatea vieții locatarilor și pentru a contribui la reducerea impactului crizei energetice.

Costul total al investițiilor, acordate de Uniunea Europeană pentru cele 4 blocuri, a depășit un milion de euro, sumă care a fost folosită pentru schimbarea sistemului de distribuție a agentului termic de la orizontală la verticală, instalarea de Puncte Termice Individuale (PTI) noi și modernizarea sistemului individual de încălzire în apartamente. Contribuția locatarilor la realizarea proiectului este de 20% din costul lucrărilor, cu excepția costurilor pentru Punctele Termice Individuale și contoare. Această contribuție va fi achitată eșalonat pe parcursul a 12 luni.

Măsurile implementate au permis eficientizarea sistemului de încălzire din interiorul clădirii și vor asigura încălzirea centralizată și distribuția uniformă în toate cele peste 450 de apartamente. Mai mult ca atât, proprietarii de apartamente vor putea ajusta nivelul de confort termic în fiecare odaie și vor avea instant apă caldă menajeră, la temperatura dorită, iar plata o vor face  în baza indicațiilor contorului individual atât la energia termică, cât și la apa caldă menajeră consumată.

„Acest proiect nu este doar despre modernizarea infrastructurii termice, ci și despre îmbunătățirea calității vieții și asigurarea unui viitor mai sustenabil pentru comunitatea noastră. Ne bucurăm că unii din beneficiarii acestui proiect au manifestat deja intenția de a continua implementarea măsurilor de reabilitare energetică a clădirilor cu suportul Programului de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova. Ne așteptăm ca acest model să fie multiplicat la nivel național prin intermediul FEERM, care va deveni operațional din acest an”, a declarat Ion Muntean, directorul CNED.

Conform condițiilor Regulamentului privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic pentru încălzire și alimentare cu apă caldă menajeră aprobat prin HG nr. 612/2023, beneficiarii proiectului vor achita contribuția menționată mai sus în contul CNED, în acest context astăzi fiind semnate Acordurile de cooperare. Contribuția recepționată va fi utilizată ulterior de CNED pentru finanțarea programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice.

3 (2) 1 (3)

Inapoi la arhiva noutaților