[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liberalii din CMC cer revizuirea bugetului pentru anul viitor
12 Noiembrie

Vicepreședinta Partidului Liberal (PL), Veronica Herța, a susține că mai multe cifre, ce se regăsesc în proiectul bugetului pentru anul 2019, sunt importante, dar pe alocuri sunt dure, informează CURENTUL.

În cadrul unor declarații de presă, Veronica Herța a declarat că, veniturile pentru anul 2019 sunt prognozate cu o descreștere de 3%.

„Dacă veniturile descresc cu 3%, pe partea cheltuielilor se înregistrează o creștere cu 11% . Pornind doar de la aceste două cifre, este cu siguranță un rezultat logic la faptul că va crește deficitul, doar că mărirea deficitului pentru anul 2019, care este propusă de executiv, este foarte mare și cu foarte multe semne de întrebare. Deci, deficitul pentru anul 2019, prima lectură, se propune a fi peste 947 milioane de lei, or aceasta înseamnă aproape un miliard de lei. Dacă să excludem împrumuturile externe, care sunt o sursă sigură de încasare, fiindcă așa este construcția bugetului, atunci cu semne de întrebare rămân a fi 750 milioane de lei – dintre care 5443 milioane se planifică a fi împrumuturi interne, peste 110 milioane – din vânzarea apartamentelor, terenurilor etc., 100 milioane – din soldul la începutul anului 2019. Nu a fost niciodată, nici într-un an, un astfel de deficit”, a precizat Herța.

În context, Veronica Herța a menționat că, pornind de la aceste realități, dar și de la faptul că au fost anunțate mai multe reforme, liberalii vin și cu careva propuneri.

„Ne referim la două aspecte – la transferurile cu destinație specială pentru ramura învățământului și la transferurile pentru infrastructura rutieră. Cele pentru transferurile cu destinație specială pentru ramura învățământului, pentru anul 2019, se planifică fi crescute cu 7,6. Aceste transferuri în fiecare an practic nu au asigurat toate cheltuielile necesare pentru învățământ. De aceea, solicitarea noastră este ca atât Legislativul, cât și Ministerul Finanțelor să revizuiască transferurile cu destinație specială pentru ramura învățământului, inclusiv pentru Chișinău. Dar, sunt sigură că pentru toate APL va fi o problemă, astfel încât să fie acoperite toate necesitățile, inclusiv și creșterile salariale care au fost anunțate. Există riscul ca ele să nu se regăsească în aceste transferuri. Și ce ține de transferurile pentru infrastructura rutieră, la fel – solicităm până la finele săptămânii să înainteze demersurile necesare pentru revizuire. Suma care este prevăzută la ziua de astăzi nu va acoperi necesitățile reale”, a punctat Herța.

În context, ea a solicitat pentru ziua de vineri, 16 noiembrie curent, să fie organizate dezbateri publice cu privire la subiectul ce ține de bugetul pentru anul 2019.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților